:

Hur bör du placera din bil vid möte med en annan bil i mörker Varför?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bör du placera din bil vid möte med en annan bil i mörker Varför?
  2. Var bör du placera bilen vid mörkerkörning?
  3. Vad ska du tänka på när du möter och kör om andra fordon?
  4. Var ska du placera ditt fordon?
  5. Vilken av situationerna nedan kan du avvakta längst med att blända av från helljus?

Hur bör du placera din bil vid möte med en annan bil i mörker Varför?

I mörker är det bättre att köra närmare mitten av vägen (alltså till vänster i körfältet), eftersom det är svårare att se vad som händer längs kanterna, exempelvis om något djur hoppar fram. Får du möte bör du dock köra lite åt höger för att minska risken för frontalkrock.

Var bör du placera bilen vid mörkerkörning?

När du kör i mörker så ska du normalt placera bilen närmare mitten av körbanan, alltså längre till vänster i körfältet än vid körning i dagsljus. Denna placering minskar risken att köra på något eller någon vid vägkanten samt ger dig lite mer tid och utrymme att agera om exempelvis ett rådjur springer ut på vägen.

Vad ska du tänka på när du möter och kör om andra fordon?

När du möter andra fordon som bilar, motorcyklar och cyklister ska du blända av, alltså stänga av helljuset. Det gäller även för tåg och spårvagn om du kör parallellt med spåret och riskerar att blända föraren. Du kan slå på helljuset så fort du har passerat ditt möte.

Var ska du placera ditt fordon?

Regler gällande körfältsplacering. Du bör alltid välja det körfält som är längst till höger. Det finns dock tillfällen när du får välja det körfält som är lämpligast för din färd. På motorväg är det lägst hastighet i körfältet längst åt höger och högst hastighet i körfältet längst åt vänster.

Vilken av situationerna nedan kan du avvakta längst med att blända av från helljus?

I vilken situation kan du vänta längst med att blända av från helljus till halvljus? Du kör med helljus i mörker. När måste du blända av? Du får möte i mörker.