:

Kan man dela oxfilé?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dela oxfilé?
  2. Vilken del är Oxfilen?
  3. Hur rött kan oxfilé vara?
  4. Vilken temperatur ska oxfilé ha?
  5. Vilken del är Entrecote?
  6. Var sitter tournedos?
  7. Vad gör man om man binder köttet?

Kan man dela oxfilé?

Oxfilén kan delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Huvudet och mittbiten är båda mycket möra. Mittbiten, även kallad filéns hjärta, coeur de filet, är perfekt om du vill ha en bildligt skön köttbit. Den tillagas ofta som tournedos eller som hel stek.

Vilken del är Oxfilen?

Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnet. Som det blir ibland med namn. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör.

Hur rött kan oxfilé vara?

När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60°, när det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65° och när köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70°. Låt köttet vila 5 minuter före servering.

Vilken temperatur ska oxfilé ha?

Nöt

Mjuka styckdetaljerRekommenderad innertemperatur
OxfileRare: 48-50°C Medium Rare: 54-56°C Medium: 56-58°C Medium Well: 60-65°C Well Done: 68-70°C
RyggbiffRare: 48-50°C Medium Rare: 54-56°C Medium: 56-58°C Medium Well: 60-65°C Well Done: 68-70°C
EntrecôteRare: 54-56°C Medium: 58-60°C Well Done: 65-70°C

Vilken del är Entrecote?

Entrecôte. Entrecôten är både mör och fettinsprängd. Den sitter långt fram på ryggen och en korrekt styckad entrecôte ska vara utskuren ovanför de sex bakre revbenen. Entre côte betyder ”mellan revbenen” på franska.

Var sitter tournedos?

ex. till en Biff Rydberg. Mittpartiet på innerfilén (couer de filet = filéns hjärta) anses allra, allra bäst. Tournedos (franska: tourner = vända, dos = rygg) är en oxfilérätt, med en 4-5 cm tjock skiva av filéns mittparti, som steks eller grillas.

Vad gör man om man binder köttet?

En stor bit kött blir jämnare till formen om det binds upp med ett så kallat steksnöre av krympt bomull före tillagning. En jämn form gör att köttet blir jämnare stekt eller kokt. Dessutom blir skivorna snyggare när man skär upp det.