:

Hur böjer sig trall?

Innehållsförteckning:

  1. Hur böjer sig trall?
  2. Hur ska trallen vändas?
  3. Vilket håll ska man lägga trall på?
  4. Hur får man trallen rak?
  5. Hur bygger man trall på balkongen?
  6. Hur ska man lägga skarvarna på trallen?
  7. Vilket håll på årsringar?
  8. Hur börjar man lägga trall?

Hur böjer sig trall?

Kärnsidan har lägre beständighet än splintsidan. Rötskador uppkommer först i kontaktytan mellan trall och underslag/bärlina, och i vattenfickor. Vid sådan risk ska man vända kärnsidan uppåt, dvs glad gubbe. Söker man en slitstark trall ska man vända kärnsidan nedåt, dvs sur gubbe.

Hur ska trallen vändas?

Trallbrädor ska i första hand monteras med den bästa sidan vänd uppåt. Om möjligt ska kärnsidan vändas uppåt då trallbrädans översida, efter en tid, kan anta en något konvex form, vilket underlättar vattenavrinning se figur 1. Figur 1 Montera trallbrädan med den bästa sidan vänd uppåt.

Vilket håll ska man lägga trall på?

Den mest hållbara sidan är kärnsidan dvs att ha den konkava sidan uppåt. Dock finns det en fördel med att lägga den konväxa sidan uppåt om man inte bygger med tak och det är för att vattnet fort ska rinna av brädorna.

Hur får man trallen rak?

Ett bra tips för att till en rak trall är att hela tiden utgå ifrån tre brädor. Använd bladet till en morakniv som distans mellan brädorna och se till att de ligger rakt. Skruva fast den första brädan, låt den andra ligga löst och skruva sedan i den tredje brädan.

Hur bygger man trall på balkongen?

Börja med att bygga en ram av impregnerad regel, till exempel 34x70 som du skruvar själva trallen i. Du bör även lägga reglar emellan med avstånd beroende på vilken typ av trall du väljer, se beskrivning om CC-avstånd nedan.

Hur ska man lägga skarvarna på trallen?

Skarvar bör undvikas genom att använda hela längder. På större ytor är det oundvikligt med skarvar. Dessa ska utföras stumt över stöd enligt Figur 4. Vid skarv görs påsalning med 45×95 spikreglar på båda sidor om golvbjälken för att få optimal infästning vid en skarv.

Vilket håll på årsringar?

Vänd rätt sida upp Trallbrädor ska i första hand monteras med finaste sidan vänd uppåt. Om möjligt välj kärnsidan upp, det vill säga så att träets årsringar bildar en glad mun. På så vis kommer trallbrädans översida med tiden anta en något konvex form, vilket underlättar vattenavrinning.

Hur börjar man lägga trall?

Montera alltid den finaste sidan av trallen uppåt, om båda sidor ser bra ut vänder du kärnan uppåt (där årsringarna är som tätast). Det är rekommenderat att lägga syllpapp på den underliggande regelkonstruktionen innan du fäster dina trallbrädor. På så sätt skyddas stommen från fukt ovanifrån.