:

Hur boka eget uttag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur boka eget uttag?
  2. Vad är ett eget uttag?
  3. Hur ska du betala skatt på dina egna uttag?
  4. Kan du göra egna uttag i enskild firma?
  5. Hur påverkar ett eget uttag resultaträkningen?

Hur boka eget uttag?

Löpande egna uttag bokförs normalt i kontogrupp 28 när det gäller aktieägare och medlemmar i ekonomiska föreningar och i kontogrupp 20 när det gäller enskilda näringsidkare, delägare i handelsbolag och delägare i kommanditbolag.

Vad är ett eget uttag?

  • Eget uttag (även egna uttag) är ett begrepp inom bokföring som innebär att ägaren till ett företag eller en medlem i en förening tar ut kontanter, varor, inkomst eller egendom ur företaget eller föreningen.

Hur ska du betala skatt på dina egna uttag?

  • En delägare i ett handelsbolag eller kommanditbolag kan under räkenskapsåret löpande bokföra egna uttag som då minskar eget kapital och bokföra egna insättningar vilka i stället ökar eget kapital. Som delägare i ett handelsbolag eller kommanditbolag ska du inte betala skatt på dina egna uttag.

Kan du göra egna uttag i enskild firma?

  • I en enskild firma får du som ägare göra egna uttag. Det betyder att du får ta ut pengar ur ditt företag och använda privat. Uttaget minskar företagets egna kapital. Eftersom ägare i enskilda firmor inte räknas som anställda, bokför du även dina löneuttag som eget uttag.

Hur påverkar ett eget uttag resultaträkningen?

  • Ett eget uttag påverkar inte resultaträkningen i ett företag och inte heller det beskattningsbara resultatet utan påverkar enbart balansräkningen. Ett eget uttag när en ägare eller en medlem har erhållit bolagets eller föreningens inkomster på eget konto påverkar resultatet på grund av att inkomsten inäktförs. Ett eget uttag