:

Hur får man tjänstepension?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man tjänstepension?
  2. Hur deklarerar man pension?
  3. Hur betalas tjänstepension ut?
  4. Kan man själv placera sin tjänstepension?
  5. Hur mycket av premiepensionen betalas ut?

Hur får man tjänstepension?

Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. ... Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Eller direkt med dig som anställd. Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension.

Hur deklarerar man pension?

Så här deklarerar du Du som får pension ska fylla i hur mycket du sammanlagt fått i både svensk och utländsk pension före eventuellt skatteavdrag. Fyll i beloppet i fält 1.3 eller 1.4 i inkomstdeklarationen.

Hur betalas tjänstepension ut?

I den premiebestämda pensionen kan du välja utbetalningstid innan utbetalningen påbörjas. Du kan då välja minst fem år upp till livsvarig utbetalning. Övriga delar av din tjänstepension betalas i regel ut som livsvarigt belopp från och med att du går i pension.

Kan man själv placera sin tjänstepension?

Du har möjlighet att själv välja i vilket av de försäkringsbolag vi upphandlat som du vill placera din tjänstepension. Har du ITP 1 kan du placera hela din tjänstepension själv. Har du ITP 2 är det den del som heter ITPK som du kan välja placering för själv.

Hur mycket av premiepensionen betalas ut?

Premiepensionen är en del av pensionssystemet. Varje år tar staten ut 2,5 procent av din lön och andra ersättningar du fått som är skattepliktiga till premiepensionen. Du bestämmer själv hur du vill att dessa pengar ska förvaltas.