:

Hur mycket mat fjällvandring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket mat fjällvandring?
  2. Hur mycket snacks vandring?
  3. Hur förbereder man sig mentalt för en vandring?
  4. Hur mycket mat per dag vandring?
  5. Hur mycket vatten ta med på vandring?
  6. Vad äter man i fjällen?
  7. Vad för mat ska man ha med sig på vandring?
  8. Vilka muskler aktiveras vid vandring?
  9. Hur träna inför fjällvandring?
  10. Hur mycket näring behöver man per dag?

Hur mycket mat fjällvandring?

Vi behöver ungefär 1-1,2 gram/per kilo kroppsvik så väger man 70 kg innebär det helt enkelt ungefär 70 g fett. Proteininnehållet i den frystorkade maten brukar vara tillräckligt och tillsammans med dina “snacks” brukar inte det vara en utmaning att få i sig dagsbehovet.

Hur mycket snacks vandring?

För mig är det viktigt att ha med mig snacks som jag gillar och att ha många olika att välja på. När jag vandrade i juli vakuumförpackade jag alla snacks och fick tre sådana påsar per dag.

Hur förbereder man sig mentalt för en vandring?

Sömn och vila. Att sova och vila tillräckligt, dvs. att återhämta sig efter dagens ansträngning, är mycket viktigt för att man ska orka. Särskilt när man planerar en höstvandring är det bra att testa om sovsäcken är tillräckligt varm.

Hur mycket mat per dag vandring?

På en lång vandring med ryggsäck kan den till och med stiga till över 4 000 kcal per dygn. På motsvarande sätt är dagsförbrukningen under en vandring för en 75 kilo tung man, vars ryggsäck väger 22 kilo, kcal. I krävande och kalla förhållanden ökar förbrukningen.

Hur mycket vatten ta med på vandring?

Drick ordentligt! Speciellt vid ansträngande vandring uppför eller med full packning. Enligt försvarets överlevnadshandbok behöver en vuxen människa 2,5 liter vatten per dygn och ännu mer om man är fysiskt aktiv.

Vad äter man i fjällen?

Enkel mat att tillaga i stugan

  • Tacos – en klassiker som alltid går hem. Taco är väl ändå en favoritmiddag för många. ...
  • Lasagne – klassiskt eller vegetariskt. En rätt som både mättar, räcker länge och dessutom är väldigt god, är lasagne. ...
  • Enkel gryta med kyckling.

Vad för mat ska man ha med sig på vandring?

Pasta med bacon, havregrädde och parmesan (äts också i början av turen, och välj gärna färdigskuren bacon så slipper du kladdet …) Raggmunk från pulver. Även färdig pannkaksmix kan vara värt att bära med sig och steka någon dag. Risottoris, parmesanost och torkad svamp (och gärna en liten lök)

Vilka muskler aktiveras vid vandring?

När du kämpar dig uppåt i en uppförsbacke stärks både bål och underkropp på ett effektivt sätt. Använder du stavar aktiveras armmusklerna och pulsen höjs – då ökar energiförbrukningen ännu mer.

Hur träna inför fjällvandring?

– I princip all konditionsträning är bra. Ska du vandra brant uppför kan det vara bra att köra lite högintensiv träning och lägga på tungt på konditionsmaskinerna. Ska du vandra plant och långt kan du sänka intensiteten och konditionsträna under en längre tid. Och glöm inte Friskis Jympa!

Hur mycket näring behöver man per dag?

Hur mycket energi behöver vuxna?

KvinnorLåg*Medel*
MänLåg*Medel*
18-30 år25002800
31-60 år23002600
61-74 år20002300