:

När ska jag deklarera min försäljning av bostadsrätt?

Innehållsförteckning:

  1. När ska jag deklarera min försäljning av bostadsrätt?
  2. När ska man betala vinstskatt på bostadsrätt?
  3. Hur räknar man ut kapitaltillskott?
  4. Hur skall deklarationen av bostad göras?
  5. När ska du deklarera husförsäljning av privatbostad?
  6. Hur beskattas bostadsförsäljningen?

När ska jag deklarera min försäljning av bostadsrätt?

Räkna enkelt ut det här. Alla som har sålt en bostad måste deklarera försäljningen året efter överlåtelsen undertecknats, oavsett om man sålt med vinst eller förlust. Deklarationen av försäljningen ska vara hos Skatteverket senast den 2 maj.

När ska man betala vinstskatt på bostadsrätt?

Du betalar vinstskatten för din bostadsförsäljning efter att du har deklarerat kapitalvinsten till Skatteverket. Deklarationen ska alltid göras året efter att ett köpekontrakt undertecknats av säljaren och köparen.

Hur räknar man ut kapitaltillskott?

Kapitaltillskottet är de totala amorteringarna ( kronor) minus amorteringar som har betalats med insatser ( kronor). kronor - kronor = kronor. Kapitaltillskott för år 1 blir kronor.

Hur skall deklarationen av bostad göras?

  • Deklaration av försäljningen skall göras året efter köpekontraktet undertecknades. Oftast hjälper mäklaren dig kostnadsfritt med deklarationen av din försäljning men om du sålt privat eller vill göra din egen deklaration så kommer vi här gå igenom de olika avdrag som finns att göra vid deklarationen av försäljning av bostad.

När ska du deklarera husförsäljning av privatbostad?

  • När du ska deklarera husförsäljning av privatbostad (småhus, villa, fritidshus och bostadsrätt) är den skattepliktiga vinsten lika med den faktiska vinsten. Det vill säga att man inte tar någon hänsyn till inflation. Skatten brukar man ange till 22% men i praktiken är den 30% i inkomstslaget kapital. Men man kvoterar vinsten till 22/30.

Hur beskattas bostadsförsäljningen?

  • Så beskattas bostadsförsäljningen Vinst och förlust beskattas olika beroende på om din bostad räknas som en privatbostadsrätt eller som en näringsbostadsrätt. Om du säljer en privatbostadsrätt med vinst ska 22/30 av vinsten beskattas. En förlust får dras av med 50 procent.