:

Vad menar med makt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menar med makt?
  2. Vad ger oss makt?
  3. Vad är synlig makt?
  4. Vad är Tvångsmakt?
  5. Vad är Belöningsmakt?
  6. Hur kan makt utövas?
  7. Vad är skillnaden på makt över och makt att?
  8. Vad betyder makt i socialt arbete?
  9. Vad menas med lydnad?

Vad menar med makt?

Makt är ett stort begrepp som kan betyda många olika saker. Det kan vara makten att kontrollera någon annan, makten över sitt eget liv eller makten att påverka omvärlden och förändra samhället. ... Makt är alltså ett relationsbegrepp; den som är förtryckt i ett sammanhang kan ha makt i ett annat.

Vad ger oss makt?

En obalans över tillgångar, där ordet tillgångar kan vara resurser, människor, kapital, information, färdigheter, etc. Makten kan skifta från situation till situation och som individ kan jag uppleva makt i vissa sammanhang och grupper och mindre makt i andra.

Vad är synlig makt?

Den synliga makten är t. ex. när socialarbetaren fattar beslut i olika frågor. Villkoren och förutsättningar för beslutet regleras då i lagar och förordningar och är på så vis synlig (Ibid.).

Vad är Tvångsmakt?

Maktens former Den utövas på alla nivåer i samhället. Man kan tala om en social makt, som kan indelas i en ren tvångsmakt, som ytterst vilar på möjligheten att med våld få andra att underordna sej, och en informationsmakt, som handlar om möjlighet att forma människors tänkande.

Vad är Belöningsmakt?

maktresurser. Belöningsmakt – Den som kan belöna andra eller uppfylla andras önskningar har makt. ... Legitim makt - Den som har mandat och befogenheter att påverka andra har legitim makt, till exempel en chef som har en organisatorisk rättighet att belöna/bestraffa ett beteende.

Hur kan makt utövas?

Om man skall kunna utöva makt måste man ha resurser att utöva den med, det vill säga tillgångar vars innehav möjliggör ett reellt inflytande. Maktresursernas karaktär kan skifta högst betydligt beroende på var eller på vilken nivå i samhället man befinner sig. Exempel på maktresurser kan vara: Retorisk förmåga.

Vad är skillnaden på makt över och makt att?

Maktbegreppet är i hög grad ett relationsbegrepp: Om A står i ett visst förhållande till B, kan man beskriva det som att A har makt över B. A och B kan vara individer, grupper, system m.m. För att A skall kunna utöva makt över B, måste det finnas förutsättningar för ett sådant maktutövande.

Vad betyder makt i socialt arbete?

Socialarbetare möter makt i olika former. ... Det innebär att socialarbetare har makt att ge klienter möjligheter men kan också innebära ingripanden som missgynnar klienter (Svensson, Johnsson & Laanemets, 2008). Inom socialt arbete sker en stor del av yrkesutövningen genom kommunikation med klienter.

Vad menas med lydnad?

Lydnad är att följa en eller flera människors vilja.