:

Hur definierar Socialstyrelsen god vård?

Innehållsförteckning:

  1. Hur definierar Socialstyrelsen god vård?
  2. Var finns e-hälsa?
  3. Vilka styrdokument är aktuella för informations och patientsäkerheten gällande e-hälsa?
  4. Vad menas med att sjukhusen skall uppfylla kraven på god vård?
  5. Hur definieras Vårdskada enligt patientsäkerhetslagen?
  6. På vilka sätt ska nationell eHälsa leda till förbättringar för?
  7. Vilka organisationer arbetar med e-hälsa?
  8. Vad är e hälsa 2025?

Hur definierar Socialstyrelsen god vård?

En god vård och omsorg ska kännetecknas av att den är personcentrerad, jämlik och säker. Ett gott bemötande är en av de viktigaste faktorerna som främjar delaktighet, patientinflytande och patientsäkerhet.

Var finns e-hälsa?

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram en gemensam vision för e-hälsoarbetet fram till 2025 – Vision e-hälsa 2025. Visionen bygger på att en ökad digitalisering ger användbara verksamhetsstöd för att säkra en socialtjänst, hälso- och sjukvård och tandvård av god kvalitet.

Vilka styrdokument är aktuella för informations och patientsäkerheten gällande e-hälsa?

Det ska finnas ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet (SOSFS 2011:9) som beskriver hur den digitala teknikens förde- lar utnyttjas. Verksamhetsledningen har ansvar för att säkerställa att e-hälsa leder till en god och personcentrerad vård med hög informationssäkerhet.

Vad menas med att sjukhusen skall uppfylla kraven på god vård?

2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.

Hur definieras Vårdskada enligt patientsäkerhetslagen?

I patientsäkerhetslagen står att en vårdskada är "lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården".

På vilka sätt ska nationell eHälsa leda till förbättringar för?

Arbetet inom Nationell eHälsa inriktas på att skapa synliga och konkreta förbättringar för tre huvudsak- liga målgrupper: Individen i sin roll som invånare, patient, bru- kare och anhörig ska ha tillgång till lättillgänglig och kvalitetssäkrad information om hälsa, vård och omsorg samt åtkomst till dokumentation från ...

Vilka organisationer arbetar med e-hälsa?

SKR är en av flera nationella aktörer som jobbar för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter inom vård och omsorg.

  • Inera. ...
  • Adda. ...
  • E-hälsomyndigheten. ...
  • DIGG – myndigheten för digital förvaltning. ...
  • Socialstyrelsen. ...
  • Läkemedelsverket. ...
  • Myndigheten för delaktighet.

Vad är e hälsa 2025?

Visionen är att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att: Underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd. Utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.