:

Vem har stiftat lagen om transport av farligt gods?

Innehållsförteckning:

  1. Vem har stiftat lagen om transport av farligt gods?
  2. Vad reglerar ADR-S?
  3. Vad gäller vid transport av farligt gods?
  4. Vad står S för i ADR-S?
  5. Vilka har ansvar vid transport av farligt gods?
  6. Vad heter de europeiska bestämmelser för farligt gods?
  7. Vad räknas som ADR?
  8. Vad står förkortningen ADR för?
  9. Vad betyder ADR på svenska?

Vem har stiftat lagen om transport av farligt gods?

MSB ansvarar för föreskrifterna om transport av farligt gods på väg och järnväg, medan Transportstyrelsen ansvarar för motsvarande föreskrifter avseende sjö- och lufttransporter. Undantaget är MSB:s föreskrifter om säkerhetsrådgivare som gäller för samtliga transportslag.

Vad reglerar ADR-S?

Föreskrifterna i ADR-S innehåller bestämmelser och förutsättningar som ska vara uppfyllda vid nationell och internationell transport av farligt gods på väg. ADR-S är i dagligt tal benämningen på MSB:s föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng.

Vad gäller vid transport av farligt gods?

För att få transportera produkter som är klassificerade som farligt gods finns regler som ska följas, bland annat ska produkterna förpackas i typgodkända förpackningar. ... Avsändaren och den som transporterar farligt gods ska följa de villkor och förutsättningar som anges i lagen (2006:263) om transporter av farligt gods.

Vad står S för i ADR-S?

ADR är ett europagemensamt regelverk för transport av farligt gods på landsväg. Den svenska versionen av regelverket heter ADR-S och ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). ... ADR är en förkortning för European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road.

Vilka har ansvar vid transport av farligt gods?

Förare som transporterar farligt gods ska inneha förarintyg som är utfärdat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller annan behörig myndighet. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som föreskriver om regler för farligt gods på väg (ADR-S) i Sverige.

Vad heter de europeiska bestämmelser för farligt gods?

Regelverk. Bestämmelser för vägtransport av farligt gods finns i regelverket ADR (internationellt) respektive ADR-S (nationellt). Lagen (2006:263) och förordningen (2006:311) om transport av farligt gods innehåller de grundläggande bestämmelserna.

Vad räknas som ADR?

ADR (farligt gods) ADR är ett Europa-gemensamt avtal med regelverk för transport av farligt gods. Det innehåller föreskrifter för vägtransport avseende förpackning, lastsäkring och märkning av farligt gods.

Vad står förkortningen ADR för?

Ärendet handlar om farligt gods, ADR-S del 10. ... ADR är en förkortning för Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route och översatt, europeiskt regelverk för internationell transport av farligt gods på landsväg. I ADR-S, står bokstaven S för den svenska utgåvan.

Vad betyder ADR på svenska?

Vad ADR betyder ADR står för European Agreement Conserning the International Carriage of Dangerous Goods by Road. Det är Msb som ger ut och ansvarar för den svenska versionen av regelverket.