:

Kan man dö av lupus?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dö av lupus?
  2. Hur debuterar SLE?
  3. Vad är lupus på svenska?
  4. Kan man dö av reumatisk sjukdom?
  5. Hur allvarligt är SLE?
  6. Är SLE en allvarlig sjukdom?

Kan man dö av lupus?

Du kan inte bli helt frisk från SLE, men symtomen kan lindras med hjälp av läkemedel mot smärtan och inflammationen. Cellhämmande mediciner, så kallade cytostatika, och kortison kan hjälpa om du har svåra besvär. Du kan behöva vårdas en tid på sjukhus om de inre organen blir inflammerade.

Hur debuterar SLE?

Det är skiv- eller ringformade, fjällande hudutslag som framför allt förekommer på områden som utsatts för sol. Ibland drabbar sjukdomen bara huden. Då kallas den diskoid lupus erythematosus (DLE). Ett annat hudsymtom vid SLE är rodnande utslag med en speciell form som uppträder på hals, överarmar och bål.

Vad är lupus på svenska?

SLE är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret tagit fel och angriper den egna organismen. Sjukdomssymptomen kan uppträda nästan överallt i kroppen.

Kan man dö av reumatisk sjukdom?

Hos patienter med ledgångsreumatism, RA (reumatoid artrit), finns en ökad risk att utveckla eller i hjärt-kärlsjukdom. Detsamma gäller för vissa tumörformer och infektioner.

Hur allvarligt är SLE?

I Sverige har ungefär en halv promille sjukdomen. Omkring 90 procent av SLE-patienterna är kvinnor. SLE var förr en farlig sjukdom med hög dödlighet, men för cirka 50 år sedan började behandlingen förbättras, och tidigare fruktade komplikationer som nefrit kunde bättre bemästras.

Är SLE en allvarlig sjukdom?

Besvären vid SLE kommer och går i skov och symtomen är väldigt olika från person till person. Många får en lindrig men vissa en svårare variant av sjukdomen som kan vara livshotande. SLE kan ge många olika typer av besvär och kan därför likna många andra sjukdomar.