:

Hur gör man en citat?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en citat?
  2. Hur ska man citera källor?
  3. Hur gör man block citat?
  4. Hur gör man indrag för citat?
  5. Får man ändra ett citat?

Hur gör man en citat?

Du ska återge varje tecken just som det står i originalet. Däremot finns det inga regler för hur mycket eller hur litet du får citera: ett ord, en mening, ett helt stycke eller flera stycken. Antingen väver du in citatet i din text eller så gör du ett blockcitat. Kom ihåg att ange sidan i verket när du citerar.

Hur ska man citera källor?

Citat markeras med hjälp av citattecken: ", även kallat hartassar. Ett citat är ett ordagrant återgivande av en annan text. Du "plockar ut" något utan att ändra på det. Används ofta i faktatexter där man vill använda ursprungsformen för en formulering eller idé.

Hur gör man block citat?

Citat som består av 40 ord eller fler benämns som blockcitat. Citatet presenteras då som ett eget stycke, utan citattecken, samt med blockcitatet indraget 1,3 cm (fem mellanslag) från vänstermarginalen. Citatet avslutas med punkt och citering med sidangivelse.

Hur gör man indrag för citat?

Så här gör du i Word 2013:

  1. Markera det stycke som är citatet.
  2. Gå in på fliken Sidlayout.
  3. Ungefär mitt på sidan finns gruppen Stycke. Vid Indrag Vänster ökar du med pilarna till så mycket indrag som du önskar. Texten flyttas under tiden, så du kan se att det ser snyggt ut. Cirka 1 cm brukar vara bra. Klart.

Får man ändra ett citat?

Grundregeln är att man inte ska ändra någonting i ett direkt citat. Om man dock till exempel för tydlighetens skull inuti ett citat vill ersätta till exempel ett pronomen med personens riktiga namn, ska ändringen markeras inom hakparentes efter det ändrade ordet eller uttrycket.