:

Vad menas med påkallat ur allmän synpunkt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med påkallat ur allmän synpunkt?
  2. Vad menas med Åtalsangivelse?
  3. När anses en angivelse föreligga?
  4. Vad innebär att vara åtalad?
  5. Vad är rekvisiten för ofredande?
  6. Vad är Åtalsbrott?
  7. Vad menas med att förtala en person?

Vad menas med påkallat ur allmän synpunkt?

Om brottet riktar sig mot någon som är under arton år eller om i annat fall målsäganden anger brottet till åtal, får åklagaren väcka åtal om detta anses påkallat från allmän synpunkt och åtalet avser: 1. förtal och grovt förtal, 2.

Vad menas med Åtalsangivelse?

normalgraden, de grova brotten hör under allmänt åtal utan speciella förutsättningar. För att åklagaren ska få väcka åtal krävs att målsäganden angett brottet till åtal och att åklagaren anser att åtal är påkallat ur allmän synpunkt. Undantag från kravet på angivelse gäller om målsäganden är under 18 år.

När anses en angivelse föreligga?

7 Någon misstänkt gärningsman behöver inte kunna pekas ut för att en angivelse ska anses föreligga. Justitieombudsmannen (JO) har uttalat att om målsäganden gör en anmälan om brott så får denna anses innefatta en angivelse. Endast om det skulle råda oklarhet härom, behöver han tillfrågas.

Vad innebär att vara åtalad?

Åtal innebär att åklagaren lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Stämningsansökan innehåller information om vem som misstänks för brottet, vilka brott det handlar om och vilken bevisning åklagaren har. De flesta brott faller under allmänt åtal.

Vad är rekvisiten för ofredande?

"Den som fysiskt antastar någon annan eller utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande döms, om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt, för ofredande (4 kap. 7§ brottsbalken) till böter eller fängelse i högst ett år".

Vad är Åtalsbrott?

Initiativet till åtal ligger istället hos den person som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott. Det finns dock några viktiga undantag. En första förutsättning för att åklagare ska kunna väcka åtal är att brottet har riktat sig mot någon som är under 18 år eller att brottsoffret gjort en brottsanmälan.

Vad menas med att förtala en person?

Förtal innebär att peka ut någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämna uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det har ingen egentlig betydelse om uppgifterna är sanna eller inte.