:

Vad räknas som bokföringsunderlag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som bokföringsunderlag?
  2. Måste alla företag bokföra sina affärshändelser?
  3. När ska en faktura bokföras?
  4. Vad ska en Kassarapport innehålla?
  5. Vad räknas som underlag?
  6. Vilka bolagsformer är bokföringsskyldiga?

Vad räknas som bokföringsunderlag?

Bokföringsunderlag kallas de kvitton, fakturor, allegat (bilagor), etc. som används vid bokföring. När en företagare eller privatperson anlitar revisor för hjälp med bokföring behövs underlag för detta. Det kollektiva benämningen är bokföringsunderlag.

Måste alla företag bokföra sina affärshändelser?

När du bokför så registrerar du alla dina affärshändelser i företaget. Enligt bokföringslagen måste du bokföra alla dina affärshändelser, och det finns olika program du kan välja till din hjälp.

När ska en faktura bokföras?

För utgående och inkommande fakturor gäller att de först förs in i bokföringen på det datum de är utställda eller inkomna – det vill säga på fakturadagen eller ankomstdagen. I det här skedet bokförs fakturan som en kundfordran eller en leverantörsskuld. Samtidigt redovisar du också momsen.

Vad ska en Kassarapport innehålla?

Av kassarapporten ska det framgå vilken dag den avser, på vilken eller vilka orter som försäljningen ägt rum samt vad summan av dagens försäljningar är. Kassarapporten ska dateras och undertecknas av den som har upprättat den (BFNAR 2013:2 punkt 6.8).

Vad räknas som underlag?

En verifikation kan vara en faktura, ett kvitto, ett skuldebrev, ett kontoutdrag eller annat underlag som innehåller information om affärshändelsen. Ett kontoutdrag måste kompletteras med underlag som visar vad transaktionen avser för att vara en verifikation, exempelvis "insättning av dagskassa".

Vilka bolagsformer är bokföringsskyldiga?

Enligt bokföringslagen är alla juridiska personer, det vill säga aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar bokföringsskyldiga. Skyldigheten gäller även fysiska personer som bedriver enskild näringsverksamhet (enskild firma).