:

Hur börjar Sjögrens syndrom?

Innehållsförteckning:

  1. Hur börjar Sjögrens syndrom?
  2. Vilka prover tas vid Sjögrens syndrom?
  3. Hur vanligt är Sjögrens syndrom?
  4. Vad är primärt Sjögrens syndrom?
  5. Hur många har Sjögrens syndrom i Sverige?
  6. Kan man bli botad från Sjögrens syndrom?

Hur börjar Sjögrens syndrom?

Sjögrens syndrom är en reumatisk sjukdom som yttrar sig framförallt genom inflammation i kroppens tår- och spottkörtlar, med svår torrhet som följd. Grav trötthet och symptom från andra körtlar, muskler, leder och lungor förekommer också.

Vilka prover tas vid Sjögrens syndrom?

Behandling. Den läkare som har beställt blodprov, salivmätning, ögontester och vävnadsprov sammanställer resultatet och ställer en diagnos. Om du uppfyller kriterierna för Sjögrens syndrom får du behandling som lindrar symtomen och tandvårdsstöd.

Hur vanligt är Sjögrens syndrom?

Oftast debuterar symtomen hos personer i åldern 35–45 år. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor i åldern 40–50 år. Merparten eller 90 % av patienterna är kvinnor och 10 % är män. Också barn kan insjukna i Sjögrens syndrom.

Vad är primärt Sjögrens syndrom?

BAKGRUND. Sjögrens syndrom (SS) är en autoimmun systemsjukdom som företrädelsevis drabbar kroppens exokrina körtlar, såsom saliv- och tårkörtlar. Dessa blir inflammerade med sänkt funktion och torrhet i framför allt mun och ögon som följd. Klassiskt brukar man dela in sjukdomen i primärt SS och sekundärt SS.

Hur många har Sjögrens syndrom i Sverige?

Svåra problem med torra ögon och muntorrhet är därför ett vanligt symtom. Andra symtom som onormal trötthet och problem med muskler och leder förekommer också. I Sverige beräknas mellan 5 000 och 10 000 personer ha Sjögrens syndrom, majoriteten av dem är kvinnor.

Kan man bli botad från Sjögrens syndrom?

Sjukdomen är kronisk, vilket betyder att den inte går att bota, men det finns behandling att få mot symtomen. Sjögrens syndrom är en sjukdom som brukar gå i så kallade skov. Det innebär att man blir bättre och sämre i perioder. Sjögrens syndrom är mycket vanligare hos kvinnor än män.