:

Har alla rätt till dröjsmålsränta?

Innehållsförteckning:

  1. Har alla rätt till dröjsmålsränta?
  2. Hur räknar man ut förseningsränta?
  3. Vad är dröjsmålsräntan 2021?
  4. Hur stor får en förseningsavgift vara?
  5. Hur många påminnelser får man skicka?

Har alla rätt till dröjsmålsränta?

Företag kan själva bestämma vilken dröjsmålsränta som ska tas ut vid försenad betalning. För att de ska ha rätt att göra det måste dröjsmålsräntan framgå av avtalsvillkoren som du gick med på i samband med köpet. Räntan måste också vara skälig, den får alltså inte vara orimligt hög.

Hur räknar man ut förseningsränta?

När dröjsmålsräntan ska räknas ut för en missad faktura, tas antalet dagar som betalningen missats och delas med det totala antalet dagar på året. Denna summa tas sedan och multipliceras med 8 procent av den ursprungliga summan på fakturan som skulle betalats från första början.

Vad är dröjsmålsräntan 2021?

Referensräntan enligt räntelagen () är 0,0 % för tiden 1.7. –31.12.2021. Dröjsmålsräntan för denna period är därmed 7,0 % per år (referensräntan med tillägg för sju procentenheter enligt 4 § i räntelagen).

Hur stor får en förseningsavgift vara?

Påminnelseavgiften för privatpersoner får vara högst 60 kr. Vissa myndigheter har dock fått särskilda regler om hur stora avgifter de får ta ut.

Hur många påminnelser får man skicka?

Du ska normalt inte skicka fler än en påminnelse för varje faktura, för då kan kunden tro att du inte förväntar dig betalning förrän efter ett antal påminnelser. Dessutom kostar arbetet med att skicka påminnelser pengar. Vissa företag skickar två betalningspåminnelser.