:

Vad händer med de andra delarna i det ekonomiska kretsloppet om det går bra för företagen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med de andra delarna i det ekonomiska kretsloppet om det går bra för företagen?
  2. Vilka delar kan sägas ingå i samhällsekonomi?
  3. Hur får ett hushåll in pengar?
  4. Vad skulle kunna hända i det ekonomiska kretsloppet Om företagen höjer priserna?
  5. Hur skulle kretsloppets olika aktörer påverkas om staten tar ut mer skatt från löntagarna?
  6. Varför vill staten lägga sig i en marknadsekonomi?
  7. Vilka fyra sektorer består samhällsekonomin av?
  8. Hur påverkas det ekonomiska kretsloppet av att arbetslösheten ökar?
  9. Hur påverkas hushållens ekonomi?

Vad händer med de andra delarna i det ekonomiska kretsloppet om det går bra för företagen?

Om företaget går bra kan företaget skapa arbete till fler personer. Dessa personer får lön som de sedan betalar skatt på. ... Företaget producerar och säljer sina varor både i Sverige och utomlands där en del av priset på varan går till entreprenören och en del går till skatt.

Vilka delar kan sägas ingå i samhällsekonomi?

Inom samhällsekonomin undersöks hur samhället hushåller med och använder sina tillgångar och hur samhället påverkas och går tillväga vid exempelvis en inflation. Samhällsekonomin handlar också om det ekonomiska spelet mellan de olika aktörerna, som hushåll, företag, offentlig sektor och banker.

Hur får ett hushåll in pengar?

Om någon i hushållet jobbar för ett företag, så får hushållet in pengar, i form av lön och företaget får arbete utfört åt sig. Man kan säga att företaget köper arbete av sina anställda. För pengarna som hushållen får in i lön går en del åt till att köpa varor och tjänster från olika företag.

Vad skulle kunna hända i det ekonomiska kretsloppet Om företagen höjer priserna?

a) Det skulle bli svårare att starta nya företag och utöka sina företag, det kommer vara svårare för medlemmarna i hushållen att köpa hus och andra saker, bl. a. möbler. Även den offentliga sektorn kommer att påverkas.

Hur skulle kretsloppets olika aktörer påverkas om staten tar ut mer skatt från löntagarna?

Om staten skulle ta ut mer skatt från löntagarnaskulle de pengarna gå till den offentliga sektorn, sjukhus, skolor, polis m.m. Detta hade gjort att man skulle kunna förbättra saker lättare, t. ex. bättre sjukvård, högre standard på skolorna, osv.

Varför vill staten lägga sig i en marknadsekonomi?

Planekonomi är marknadsekonomins motsats. I en planekonomi är det staten som styr vad som ska produceras - alltså inte utbud och efterfrågan. Det är staten som lägger fram en planering för de närmaste åren som de statsägda företagen måste rätta sig efter. Därmed finns inte heller någon fri konkurrens mellan företagen.

Vilka fyra sektorer består samhällsekonomin av?

Det ekonomiska kretsloppet består av fyra aktörer: Den offentliga sektorn, hushållen, företagen, och kreditinstituten. En annan aktör som vi kan bortse från för tillfället, är utlandet. De olika aktörerna upprätthåller ett ekonomiskt kretslopp.

Hur påverkas det ekonomiska kretsloppet av att arbetslösheten ökar?

b) Med en hög arbetslöshet kommer det exempelvis att betalas in mindre skatt till staten, vilken behövs för att finansiera välfärden. ... Arbetslöshet innebär också mindre pengar för hushållen att spendera, vilket leder till lägre konsumtion och även lägre försäljning för olika företag.

Hur påverkas hushållens ekonomi?

Hushållen utgör i sin tur en viktig del av samhällsekonomin. Dessa effekter bör därför analyseras i konsekvensutredningen. Hur hushållen påverkas av nya regler kan skilja sig åt beroende på en rad olika faktorer, till exempel individers ålder, kön, inkomst, utbildningsbakgrund eller bostadsort.