:

Hur dammsuger man mattor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur dammsuger man mattor?
  2. Hur Fluffar man till en ryamatta?
  3. Hur ofta piska mattor?
  4. Hur sköter man en ullmatta?
  5. Hur dammsuger man rätt?
  6. Hur rätar man ut en matta?
  7. Hur förvarar man äkta mattor?

Hur dammsuger man mattor?

När du dammsuger en matta ska du använda ett munstycke utan borstar, till exempel med mattläget på ett kombimunstycke. Du bör dammsuga i luggens riktning för att undvika att du sliter på mattknutarna. Har mattan långa hår, som till exempel på en ryamatta, så bör du ta korta försiktiga drag.

Hur Fluffar man till en ryamatta?

Fluffa också gärna till luggen på din ryamatta med till exempel händerna eller en liten kratta. Oavsett om din ryamatta är tillverkad i syntetmaterial eller i ull så bidrar rotationen till att din matta behåller sitt fina utseende längre.

Hur ofta piska mattor?

Vänd gärna mattan minst 1 gång/ år. Detta gör man för att inte slita mattan på samma ställe alltid och det är bra även för att undvika ojämn blekning. Piska och skaka inte mattan för våldsamt, då det kan förstöra mattans langett(långsidor). TVÄTT AV ORIENTMATTOR: Lämna alltid orientmattor till en professionell tvätt.

Hur sköter man en ullmatta?

Regelbunden dammsugning, samt eventuell vädring i ren frisk luft, brukar räcka långt för att en handvävd ullmatta i god kvalitet ska må bra och förbli fin under många år. Tvätta inte en ullmatta i onödan. Om en handvävd ullmatta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt på ett professionellt tvätteri .

Hur dammsuger man rätt?

Genom att dammsuga i luggens riktning undviker du slitage på mattknutarna. Om du har en matta med långa hår, exempelvis en ryamatta, ska du ta korta och försiktiga drag med dammsugaren. Arbeta dig igenom mattan långsamt och undvik att gnugga när du dammsuger.

Hur rätar man ut en matta?

Ni kan själva pressa mattan med ett ångstrykjärn och en fuktad trasa. Pressa på mattans baksida och försök räta ut vecken så att mattan ligger slätt. Många gånger fungerar det. Du kanske måste göra det flera gånger.

Hur förvarar man äkta mattor?

Förvara din matta rullad, gärna på en torr och sval plats, undvik helst källare och vind eftersom dessa utrymmen lättare drar till sig skadedjur. Eftersom mattor tillverkas av naturliga material, utan gifter, ökar risken för skadedjur. Undvik också att exponera mattorna för direkt solljus som kan bleka dem.