:

Hur startade er Latensfas?

Innehållsförteckning:

  1. Hur startade er Latensfas?
  2. Hur lång tid kan Latensfasen ta?
  3. Hur täta värkar?
  4. Hur känns början av Latensfasen?
  5. Kan man känna att livmodertappen utplånas?
  6. Hur länge är det vanligt med förvärkar innan förlossningen?

Hur startade er Latensfas?

Första delen av förlossningen brukar kallas latensfasen. ... Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar. Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning. Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet.

Hur lång tid kan Latensfasen ta?

Det är väldigt individuellt hur lång en förlossning blir, både latens- fasen och den aktiva fasen. Det är normalt med en latensfas på upp till 20 timmar om man är förstföderska och upp till 12-14 timmar om man är omföderska. På förlossningen har personalen tagit reda på att allt är normalt med både dig och ditt barn.

Hur täta värkar?

Värkarna kommer regelbundet. De kommer med jämna mellanrum. Det kommer tre till fyra värkar inom tio minuter. Det är alltså två till tre minuter mellan värkarna.

Hur känns början av Latensfasen?

Latensfasen innebär ofta smärtsamma och oregelbundna sammandragningar. Det är vanligt att vissa sammandragningar upplevs som mer smärtsamma än andra och likaså att vissa sammandragningar upplevs vara längre. Aktiv fas innebär ofta smärtsamma och regelbundna sammandragningar.

Kan man känna att livmodertappen utplånas?

Det är helt normalt med en liten slemtillblandad blödning när du har fått värkar. Blödningen beror på att små blodkärl i livmodertappen brister och är tecken på att livmodertappen har börjat utplånas och öppna sig. Du ska alltid ringa till förlossningen vid blödning utan värkar.

Hur länge är det vanligt med förvärkar innan förlossningen?

Ibland startar förlossningen med att vattnet går. Det vanligaste är att vattnet går när du har haft värkar ett tag, men ibland är det första tecknet på att förlossningen har startat. Förlossningar tar ofta tid. Upp till ett dygn från första värken hemma tills att barnet är fött är inte ovanligt för förstföderskor.