:

Hur virkar man steg för steg?

Innehållsförteckning:

  1. Hur virkar man steg för steg?
  2. Hur håller man garnet vid virkning?
  3. Hur räknar man varv i virkning?
  4. Hur virkar man en kvadrat?
  5. Vad behöver man för att virka?
  6. Vad betyder i virkning?
  7. Vad heter de olika maskorna när man virkar?
  8. Vad betyder virka?

Hur virkar man steg för steg?

Grundtekniken till luftmaskor är att virknålen förs runt tråden som du håller på pekfingret. Med virknålens lilla krok drar du med dig tråden genom den ögla som redan sitter på virknålen. Testa dig fram med hur löst och stramt du virkar. Det är enklare att virka fastmaskorna i luftmaskorna när du inte virkat så hårt.

Hur håller man garnet vid virkning?

Håll vänster tråd spänd med lillfinger och ringfinger. Släpp greppet med höger hand och dra åt i ändan med höger hand. Sätt virknålen i öglan och håll garnet med höger lillfinger och ringfinger. Virknålen håller du med höger tumme och pekfinger.

Hur räknar man varv i virkning?

Man kan också räkna fasta maskor från sidan, vilket kan behövas när man virkat några varv. Då får man räkna ”V:n” (se bild nedan). 1 ”V” = 1 fm. Detta gäller från rätsidan.

Hur virkar man en kvadrat?

För att göra en fyrkant, så placerar du ökningarna i fyra hörn, istället för jämt fördelade över varvet. Virkar du fasta maskor som behöver 6 ökningar varje varv, så får du alternera mellan att öka en eller två maskor i varje hörn.

Vad behöver man för att virka?

Det viktigaste man behöver för att börja virka är såklart en virknål och garn. Det går bra med vad som helst när du vill öva lite. Men ska du lära dig att få ett fint resultat bör garnets tjocklek vara överens med virknålens grovlek. Mer om det längre ner.

Vad betyder i virkning?

Tills. betyder oftast "tillsammans" i ett virkmönster.

Vad heter de olika maskorna när man virkar?

Sm är förkortning av smygmaska. En smygmaska virkas genom att sticka virknålen igenom maskan, slå om garnet om virknålen och dra den nya öglan igenom både maskan och öglan på nålen. Du har nu virkat en smygmaska.

Vad betyder virka?

Virkning (av virka, av tyska wirken 'verka', 'uträtta') är en textil teknik som utförs med en virknål (kallas även virkkrok) och garn. Med hjälp av nålen som har en krok i ena änden skapas öglor som fästs i varandra. Olika sorters maskor används på olika sätt för att skapa olika mönster och textur.