:

Kan mitella stödja?

Innehållsförteckning:

  1. Kan mitella stödja?
  2. Kan man stuka nyckelbenet?
  3. Hur lång tid tar det att läka ett nyckelben?
  4. Hur använder man en Slynga?
  5. När används mitella?
  6. Hur kan axel skador uppstå är främst ute efter hur den kan hoppa ur led vilket är den vanligaste skadan?
  7. Vad sitter nyckelbenet?
  8. Vad ska man göra vid brutet nyckelben?
  9. Vad gör man åt en bruten axel?

Kan mitella stödja?

Mitellan har ett stödjande tumband insytt i mitellafickan, tumstödet säkerställer rätt position av hand och handled vid användning. Vid applicering av mitellan första gången behövs oftas hjälp av en ytterligare person beroende på rörligheten i den skadade axeln/armen.

Kan man stuka nyckelbenet?

Normalt så roterar nyckelbenet bara några grader vid rörelse i axelleden eftersom leden stabiliseras av flera ligament. Vid olycksfall kan ledbanden skadas och nyckelbenet kan då förskjutas i varierande grad. Skador på ligamenten orsakas ofta av olyckor, tacklingar eller fall mot axeln med armen mot kroppen.

Hur lång tid tar det att läka ett nyckelben?

Klavikelfraktur är en nyckelbensfraktur som i allmänhet självläker. Efter några månader är de flesta som drabbas helt återställda och kan använda armen precis som vanligt.

Hur använder man en Slynga?

För att minska Dina smärtor får Du en slynga för att avlasta armen. Slyngan skall användas de första 2-3 veckorna. När Du skall tvätta Dig under skadade armen underlättar det om Du lutar Dig åt skadade sidan så armen faller ut en bit utan att musklerna aktiveras. Då behöver du inte använda slyngan.

När används mitella?

Mitella knyts om halsen för stöd av en skadad arm. Kan också lindas runt huvudet för att hålla en kompress på plats vid huvudskada. Mitella kan också rullas ihop för att användas som tryckförband.

Hur kan axel skador uppstå är främst ute efter hur den kan hoppa ur led vilket är den vanligaste skadan?

Axeln kan t ex gå ur led om man ramlar rejält och tar emot sig med handen, eller om axeln vrids kraftigt. De flesta som råkar ut för att axeln går ur led blir återställda. Det är dock viktigt att få axelleden på plats igen så fort som möjligt eftersom vävnaden runt axeln kan skadas.

Vad sitter nyckelbenet?

Nyckelbenet är det enda horisontellt placerade avlånga benet i människans kropp. Det är också den enda led som den övre extremiteten (membrum superius, armen) har med resten av människans skelett. Nyckelbenets främsta uppgift är också att hålla den övre extremiteten lateralt placerad om bröstkorgen (thorax).

Vad ska man göra vid brutet nyckelben?

Försök att lindra smärtan genom att ha armen i en så kallad mitella. En mitella kan du göra själv genom att vika en sjal till en trekant och knyta den bakom nacken. Då kan underarmen vila i tyget strax ovanför midjan. Mitellan fungerar som ett stöd för armen, men den gör inte att nyckelbenet läker fortare.

Vad gör man åt en bruten axel?

De flesta axelfrakturer läker av sig själva med hjälp av ett så kallat axellås eller en slynga som skapar förutsättningar för att frakturen ska läka. I andra fall krävs operation.