:

Hur har man motiverande samtal?

Innehållsförteckning:

  1. Hur har man motiverande samtal?
  2. När används motiverande samtal?
  3. Hur börjar man ett MI samtal?
  4. Vad består det motiverande samtalet av?
  5. Vad skiljer motiverande samtal från psykoterapi?
  6. Vad är Målbeteende?
  7. Vad som är grunden och teorin bakom ett MI samtal?
  8. Är Mi evidensbaserat?
  9. Vad är MI andan?
  10. Vad är Rättningsreflexen?

Hur har man motiverande samtal?

Innehåll och genomförande

  1. försöka förstå genom ett empatiskt och reflekterande lyssnande.
  2. inte argumentera när klienten inte ser någon anledning att förändras utan i stället undersöka varför (engelska: roll with resistance)
  3. stärka klientens tro på sin förmåga och möjligheten till förändring.

När används motiverande samtal?

Motiverande samtal kan användas som inledning till andra behandlingsmetoder, för att väcka ett intresse av livsstilsförändring. MI kan även användas som stöd vid annan behandling eller som enda behandlingsmetod för livsstilsförändringar.

Hur börjar man ett MI samtal?

Här får du tips på hur du lägger upp ett motiverande samtal för självmotiverande påståenden och lathunden BÖRS....Ö: Öppna frågor

  1. Hur skulle du vilja utvecklas inom…?
  2. När vill du att vi tar nästa steg?
  3. Vad behöver du för att klara av våra mål?
  4. Hur ser du på våra värderingar och vad känner du för dem?

Vad består det motiverande samtalet av?

I motiverande samtal används öppna frågor, reflektioner och sammanfattningar för att utforska hur klienten tänker och känner inför förändring. En särskild lyssnandeteknik används som benämns reflektivt lyssnande. Information ges i dialog och inte som en "föreläsning".

Vad skiljer motiverande samtal från psykoterapi?

Det som framförallt därmed skiljer motiverande samtal mot annan samtalsterapi eller behandling är att den som handleder just ska ses som en handledare, inte som en person som ger rådgivning. Det är personen som har problem som själv behöver ta i tu med dem utifrån den motivation man har att göra detta.

Vad är Målbeteende?

Ett målbeteende är det beteende hos klienten som du som behandlare försöker påverka i en viss riktning, t ex ”Sluta röka”.

Vad som är grunden och teorin bakom ett MI samtal?

Samtalsmetoden motiverande samtal utgår från psykologen Carl Rogers teori om samtalsledarens roll i det personcentrerade samtalet. ... I Motiverande samtal är det av särskild vikt att känna igen, locka fram och förstärka personens så kallade förändringsprat.

Är Mi evidensbaserat?

Motiverande samtal – MI innebär evidensbaserade, professionella, icke-konfrontativa samtal om motivation och förändring. Förändringen kan handla om att ändra beteende och levnadsvanor, tankesätt och inställning, att ta beslut och att välja väg i livet.

Vad är MI andan?

MI-andan innebär att samtalsledaren samarbetar med personen och att de båda deltagarna i samtalet har ett gemensamt engagemang för saken. Samtalsledaren uttrycker acceptans för personen, och samtalet utformas till största delen utifrån personens tankar och idéer om vad den vill, förmår och tycker är viktigt.

Vad är Rättningsreflexen?

Rättningsreflexen. Rättningsreflexen är den tendens många av oss har att vilja ge råd, övertyga, säga hur det egentligen är eller helt enkelt rätta påståenden vi finner vara felaktiga. Detta gör vi ofta i all välmening, och kanske skulle man kunna kalla det för en omsorgsreflex.