:

Hur får man frozen shoulder?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man frozen shoulder?
  2. Är frozen shoulder ärftligt?
  3. Var sitter axeln?
  4. Kan inte ligga på axeln?
  5. Kan man få ersättning för frozen shoulder?
  6. Är skuldra och axel samma sak?

Hur får man frozen shoulder?

Orsaken till frozen shoulder är okänd, men man kan se det som att det är en inflammation i axelleden (adhesiv capsulit). Själva stelheten i axelleden beror på att ledband och ledkaspeln som stabiliserar axelleden, krymper och förtjockas. Då minskas ledkulans rörelseförmåga i ledpannan.

Är frozen shoulder ärftligt?

Bakomliggande orsak kan vara en imobiliserad axel på grund av operation eller trauma. Dock ser man också fall av frozen shoulder utan någon känd utlösande bakgrund/faktor.

Var sitter axeln?

Axeln/skuldran är en biomekaniskt komplex kroppsdel. Den är sammansatt av fyra leder mellan skulderbladet (skapula), nyckelbenet (klavikel), överarmen (humerus) och ryggen (bild 10.1). Nyckelbenet har dessutom en led till bröstbenet (sternum). Av samtliga leder i kroppen har axeln det största rörelseomfånget.

Kan inte ligga på axeln?

Vid uttalade besvär kan det värka även i vila, det kan göra ont eller vara omöjligt att ligga på den onda axeln och man kan uppleva domningskänsla ner i handen. Det är vanligt att känna en ökad uttröttbarhet och ibland kan även en verklig försvagning föreligga.

Kan man få ersättning för frozen shoulder?

Byggnadsarbetare , 61 år, inflammation i axeln (frozen shoulder) Byggnadsarbetaren blev sjukskriven på grund av inflammation i axeln. Månadslön 45 000 kr. Ersättning från sjukförsäkringen (AGS): dagsersättning, cirka 6 500 kr, totalt för 3 månader.

Är skuldra och axel samma sak?

Axel, skuldra, i människans kropp armens infästning/upphängning i bålens övre del. Axeln omfattar skuldergördeln (cingulum extremitatis superioris), överarmens proximala del och fossa axillaris.