:

Var finns mycket radon?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns mycket radon?
  2. Var finns radon i Stockholm?
  3. Hur ser det ut med radon i Sverige?
  4. Var finns Blåbetong?
  5. Hur vet man att man har radon i huset?

Var finns mycket radon?

Källor till radon Höga halter påträffas främst i kvartsrika bergarter, som vissa graniter och pegmatiter, samt i alunskiffer. Alunskiffer, som är en sedimentär bergart, har använts för att tillverka så kallad blåbetong.

Var finns radon i Stockholm?

I Stockholms län finns områden med betydande risk för förhöjda radonhalter i marknära bostäder, till exempel hus på grusåsar och i områden med uranrik granit. I länet finns också ett stort antal bostäder byggda av uranhaltigt material, främst så kallad blåbetong.

Hur ser det ut med radon i Sverige?

Radon i inomhusluften är den näst vanligaste orsaken till lungcancer (efter tobaksrökning). Strålsäkerhetsmyndigheten har uppskattat att radon i inomhusluft orsakar cirka 500 lungcancerfall per år i Sverige. Risken att drabbas av lungcancer är proportionell mot radonhalten i den luft man andas in och exponeringstiden.

Var finns Blåbetong?

Fram till 1975 gick det att få tag på blåbetong, och det har konstaterats att det funnits i hus fram till ca 1980. Blåbetongen har tillverkats bland annat i Yxhult och på Öland. Det användes som byggnadsmaterial i många fastigheter i det så kallade miljonprogrammet.

Hur vet man att man har radon i huset?

Radon går enbart att upptäcka genom mätning Det går inte att upptäcka radon på annat sätta än att mäta det. ... En mätning bör även göras om du vet eller misstänker att bostaden är byggd med blåbetong eller på mark med hög radonhalt i jorden. Detta är två orsaker till höga radonhalter i hus.