:

Hur är en elcentral uppbyggd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är en elcentral uppbyggd?
  2. Vad ska man finna vid en elcentral i en bostad?
  3. Vilken typ av säkringar finns i en Normcentral?
  4. Vad finns i ett elskåp?
  5. Hur sätter man på strömmen igen?
  6. Vilken ampere propp?

Hur är en elcentral uppbyggd?

Normcentralen har idag helt ersatt den gamla gängsäkringscentralen. I normcentralen (kallas även normkapsling) sitter en eller flera DIN-skenor på vilka installatören snäpper fast de moduler som ska användas. Högst upp i centralen sitter en skyddsskena och en neutralskena. Normcentralen bygger på ett modultänk.

Vad ska man finna vid en elcentral i en bostad?

Vid elcentralen ska det finnas en aktuell gruppförteckning, en lista, som beskriver vilka säkringar som är anslutna till vilka armaturer, vägguttag och apparater. Den är till för att underlätta vid felsökning och elarbeten. Om du saknar en gruppförteckning, kontakta ett elinstallationsföretag som kan ta fram en sådan.

Vilken typ av säkringar finns i en Normcentral?

De säkringar som installeras i Normcentraler kallas dvärgbrytare.

Vad finns i ett elskåp?

Ett elskåp är de grå, rektangulära klossarna som står placerade på gatorna runt om i våra städer. Elskåpet är en elcentral som ger er el till området den står i närheten av. Det kan vara ett villaområde eller en hel stadsdel. Elen som finns i elskåpen kommer från kraftledningarna.

Hur sätter man på strömmen igen?

Koppla först ur elapparaten Återställ sedan jordfelsbrytaren och se om du hittar felet. Annars slår den ifrån igen och du får leta efter felet på nytt. Börja med att slå ifrån alla säkringar och slå på jordfelsbrytaren. Slå sedan på säkringarna, en i taget, tills du ser var jordfelsbrytaren kopplar ifrån.

Vilken ampere propp?

Merparten av alla privatpersoner har enbart hushållsel och i dessa fall räcker det med en huvudsäkring på 16 ampere. Men för hushåll med högre förbrukning 20 000 kWh per år kan det vara nödvändigt med säkringar som är större. 20 eller 25 Ampere kan det handla om i dessa fall.