:

Hur hög kan en Tujahäck bli?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hög kan en Tujahäck bli?
  2. När rotar sig Thuja?
  3. Vilka Tujor ska man ha som en häck?
  4. Hur hög blir Jättetuja?
  5. Hur snabbt måste man plantera Thuja?
  6. När ska man gödsla Thujor?

Hur hög kan en Tujahäck bli?

En Tujaplanta kan bli ganska hög, och med hög menar vi mellan 3 – 5 meter. Dock finns det många olika sorters Tujor, men utgår man ifrån Tuja Brabant (som är vanligast att plantera som häck) kan en sådan planta bli runt 5 meter hög om den trivs.

När rotar sig Thuja?

Hur lång tid tar det för en planta att etablera sig? Etableringsperioden på en planta tar lite olika lång tid. Rent generellt så etablerar sig en mindre planta under första året medan en större planta behöver ha flera år på sig att etablera sig fullt ut.

Vilka Tujor ska man ha som en häck?

Thuja 'Brabant' är vanligast Den enda stora skillnaden är att plantorna växer med en rasande fart vilket förstås betyder att det snabbt blir en häck. Just egenskaperna hög-bred-snabb gör däremot att jobbet med att forma kvarstår, ja kanske t.o.m. är ännu mera omfattande än på vanlig gran.

Hur hög blir Jättetuja?

I sitt naturliga habitat i västra Nordamerika tillhör arten de riktiga giganterna med upp till 70 m höga träd och i Sverige hävdar sig trädet väl bland andra storvuxna träd och kan bli uppåt 30 meter.

Hur snabbt måste man plantera Thuja?

De flesta planterar på våren, särskilt under månaderna april och maj. Under den här perioden planterar vi främst frilandsodlade tujaplantor med rotklump. Att plantera thujor redan i mars är endast möjligt om tjälen är borta och marken inte längre är frusen.

När ska man gödsla Thujor?

Plantorna behöver även få gödsel för att orka växa och utvecklas på ett bra sätt. Använd till exempel Algomin Trädgårdsgödsel eller kogödsel. Gödsla inte i samband med planteringen utan tidigast någon månad efter planteringen. Därefter är det bra att ge en giva gödsel varje vår och ytterligare någon gång i juni.