:

Hur undviker man att trä bryts ner?

Innehållsförteckning:

  1. Hur undviker man att trä bryts ner?
  2. Hur lång nedbrytningstid har trä?
  3. Hur länge håller trä i vatten?
  4. Hur kan man skydda delarna i en träkonstruktion mot nedbrytning?
  5. Vad händer när trä ruttnar?
  6. Hur uppstår röta?
  7. Hur lång tid tar det att bryta ner?
  8. Hur snabbt ruttnar trä?
  9. Hur länge håller trä?

Hur undviker man att trä bryts ner?

Trä i sig självt innehåller vatten som trädet tar upp i cellväggar och –hålrum. När cellväggarna i det avverkade virket torkar krymper träet. Det är därför viktigt att bygga med virke som är tillräckligt torrt. Detta är särskilt viktigt när det gäller trä som ska täckmålas.

Hur lång nedbrytningstid har trä?

Trä som ligger under vatten kan bevaras väldigt länge. Man bärgade ju Vasa-skeppet som sjönk på 1600-talet och det var mer eller mindre intakt efter 300 år. Om du lämnar en pinne i skogen lär den brytas ner betydligt snabbare. Små kvistar bryts också ner snabbare än stora stockar.

Hur länge håller trä i vatten?

Helt obehandlat trä håller inte längre än cirka 4-5 år om man inte väljer en högkvalitativ kärnfura som kan hålla upp till 8-10 år enligt Fredrik Westin. – Det behövs inte bara nytt trämaterial när det ska bytas, utan nya spik med mera som också har påverkan på miljön.

Hur kan man skydda delarna i en träkonstruktion mot nedbrytning?

Konstruktioner av trä ovan mark och delar av dessa som är hårt utsatta för väder och vind samt svåråtkomliga för underhåll bör vara impregnerade i lägst träskyddsklass NTR AB. Det gäller till exempel solskärmar och bullerskärmar.

Vad händer när trä ruttnar?

Allt trä ruttnar om det utsätts för fukt, det krymper och slår sig då det torkar. Men detta gäller inte allt trä i samma mån. Det bör man tänka på när man väljer virke för ett visst ändamål. Senvuxet, moget och kådrikt virke är motståndskraftigt mot röta.

Hur uppstår röta?

Röta orsakas av träförstörande svampar som växer in i veden och bryter ned träets huvudsakliga byggnadselement cellulosa, hemicellulosa (fibrer) och lignin (limämne). Färg och form förändras kraftigt, och hållfastheten försämras.

Hur lång tid tar det att bryta ner?

Det tar ungefär 1 månad för en papperspåse att brytas ned. Det tar ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner, om de ens gör det. Nedbrytningstiden för metall i form av aluminiumburkar är 200–500 år.

Hur snabbt ruttnar trä?

Allt trä ruttnar om det utsätts för fukt, det krymper och slår sig då det torkar. Men detta gäller inte allt trä i samma mån. Det bör man tänka på när man väljer virke för ett visst ändamål. Senvuxet, moget och kådrikt virke är motståndskraftigt mot röta.

Hur länge håller trä?

Vetenskapliga försök visar att NTR-klassat trä håller i 20 – 40 år i kontakt med mark. Motståndskraften mot röta och andra angrepp kallas för beständighet. Ibland uttrycks detta även som förväntad livslängd och anges då i år.