:

Vad betyder ei 30?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder ei 30?
  2. Hur bygger man EI30?
  3. Hur bygger man en brandklassad vägg?
  4. Vad betyder el30?
  5. Vad betyder integritet brand?
  6. Vad betyder ew60?
  7. Hur uppnår man EI60?
  8. Vilken brandklass?
  9. Hur bygger man en brandvägg?
  10. Hur många gipsskivor EI30?

Vad betyder ei 30?

Utgå alltid från att en brandklassad byggnadsdel ska utföras i EI, dvs att den både har en flam- och brandgasavskiljande konstruktion (integritet) samt uppfyller kravet för temperaturhöjning på den sida som är vänd från branden (isolering).

Hur bygger man EI30?

Det är kombinationen av ytterpanel och innerpanel samt tjocklek och typ av isolering som avgör branklassningen. Som exempel konstruerar vi våra isolerade garage med: 12 mm spånskiva, minst 95 mm isolering av glasull och 22 mm ytterpanel av trä. Denna konstruktion uppfyller brandklass EI30.

Hur bygger man en brandklassad vägg?

Kravet på en brandklassad innervägg anges i gällande byggregler. Innerväggar kan konstrueras på många olika sätt. Specifikationerna beror på avsedd användning och prestanda. Innerväggar kan byggas av olika typer av skivmaterial, som bärs upp av ett ramverk av trä eller metall, med eller utan skarvar.

Vad betyder el30?

EI 30 respektive EI 60 står för att konstruktionen ska motstå brand i 30 minuter respektive en timme. Boverkets uppgift är att ställa krav på brandskydd och de funktioner som den färdiga byggnaden ska ha.

Vad betyder integritet brand?

Kriterium E (integritet) är uppfyllt när flammor eller varma brandgaser inte antänder en bomullstuss på den oexponerade sidan av konstruktionen, samt att det inte finns sprickor eller spalter som överstiger en viss dimension.

Vad betyder ew60?

Grundprincipen är att en branddörr ska ha samma klass som den brandcellsgräns den är placerad i. Exempelvis om en vägg har klass EI 60 så ska branddörren också vara i klass EI 60, men det finns vissa undantag och lättnader.

Hur uppnår man EI60?

Har du stenull i väggarna kan det räcka med ett lager brandgips på varje sida om din nuvarande vägg räknas som en spånskiva. Brandgips är dock dyrt. Jag har gjort EI60 väggar när jag inredde vinden. Där var ett lager vanlig gips så jag satte dit ytterligare två lager vanligt gips och uppnådde då EI60.

Vilken brandklass?

Brandklass för byggprodukter

HuvudklassRökklassExempel på produkter
A2s1, s2 eller s3Gipsskivor (tunt papper), mineralull
Bs1, s2 eller s3Gipsskivor (tjockt papper), brandskyddat trä
Cs1, s2 eller s3Tapet på gipsskiva, brandskyddat trä
Ds1, s2 eller s3Trä och träbaserade skivor

Hur bygger man en brandvägg?

Beror på vilka krav stadsbyggnadskontoret ställer på väggen. Är det tex EI30 räcker det med 2st gipsskivor eller EI60 3st gipsskivor på insidan väggen. Sen går allt att krångla till med det är den vanligaste lösningen.

Hur många gipsskivor EI30?

Inspektionslucka Gyproc EI 30 Kan monteras i vägg- el- ler takkonstruktioner med både 1 och 2 lag 12,5 mm Gyproc Gipsskivor.