:

Vilken plint till altan?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken plint till altan?
  2. Hur många plintar till altan?
  3. Vilka reglar till altan?
  4. Vilken skruv till plint?
  5. Hur stora plintar altan?
  6. Hur långt mellan reglarna vid Altanbygge?

Vilken plint till altan?

Det som är allra vanligast är att bygga en altan på betongplintar. Det är ett alternativ som passar oavsett vilken typ av mark man ska bygga på. Man kan antingen gjuta själv eller köpa färdiga. Det viktiga med betongplintar är att plinten måste nå ett fast underlag.

Hur många plintar till altan?

Ska altanen vara djupare än 2 m sätter du två rader plintar så att mellanrummen mellan stödjepunkterna i djupled fördelas jämnt. En altan djupare än 4 m behöver tre rader plintar. Även på bredden räknar du med 2 m mellan stödjepunkterna.

Vilka reglar till altan?

Skruvreglarna bör placeras med cc 60 cm eller tätare och ska alltid placeras stående för bästa bärighet. Dimensionen ska gärna vara 45x170 mm, men klenare dimensioner, 45x145 mm eller 45x120 mm kan också fungera på en upphöjd altan om de bärs upp av bärlinor som är minst 45x170 mm.

Vilken skruv till plint?

Betongkvalitet minst C20/25. En ursparing görs i plinten för stolpskons blivande läge. Stolpskon fixeras i höjd och sida och gjuts fast i ursparingen med cementbruk. Stolpe fästs i stolpskon med genomgående skruv och mutter eller med träskruv.

Hur stora plintar altan?

Består jorden av grus och sten räcker det med ett djup på 50–70 cm, ett mått de flesta färdiga plintar har. Är jorden mullrik och porös måste hålet vara djupare, varför det då kan bli aktuellt att gjuta egna plintar som kan måttanpassas. Målet är att plintarna står stadigt och om möjligt når frostfritt djup.

Hur långt mellan reglarna vid Altanbygge?

Avståndet mellan bärlinorna bör inte överstiga 2,5 m. Ska du bygga en större altan gjuter du flera plintar för en eller flera bärlinor. Golvbjälkarna har måttet 45x145 mm och skruvas fast med avståndet cc 60 (från cen trum på den första regeln till centrum på den andra, ska av ståndet vara 60 cm).