:

Vilka sjukdomar räknas som affektiva syndrom?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka sjukdomar räknas som affektiva syndrom?
  2. Hur går en utredning till för en bipolär diagnos?
  3. Vad är behandlingen på affektiva syndrom?
  4. Vad är Schizoaffektivt syndrom?
  5. Hur är en bipolär person?
  6. Vad innebär Förstämningssyndrom?
  7. Hur vanligt förekommande är diagnosen bipolär?
  8. Hur visar sig affektiva störningar vid schizofreni?

Vilka sjukdomar räknas som affektiva syndrom?

Med affektiva diagnoser avses i första hand depression, men också till exempel bipolär sjukdom som innebär att perioder av depression varvas med perioder av mani och symtomfria perioder. Att drabbas att en affektiv diagnos innebär att personens stämningsläge förändras onormalt mycket.

Hur går en utredning till för en bipolär diagnos?

Vid en utredning av bipolär sjukdom på bipolärmottagning träffar patienten först och främst en läkare. Patientens berättelse om symtom, sjukdomsförlopp och tidigare journaler ligger till grund för psykiaterns bedömning. Information från närstående är av stort värde för att diagnosen ska bli rätt.

Vad är behandlingen på affektiva syndrom?

Behandling. Depression behandlas med samtalsterapi - kognitiv terapi , kognitiv beteende-terapi, psykodynamisk korttidsterapi, och/eller mediciner mot depression. Det finns ett stort antal mediciner med olika verkningssätt mot depression. Bipolära depressioner behandlas också med antiepileptika.

Vad är Schizoaffektivt syndrom?

Sjukdomen har symtom som liknar bipolärt syndrom, som nedstämdhet eller sjuklig upprymdhet, och ofta svår ångest. Även symptom som påminner om schizofreni, som bisarra vanföreställningar och hallucinationer. Symtomen kan vara dramatiska och innebära impulsiva självmordshandlingar.

Hur är en bipolär person?

När du är manisk har du mycket energi och kan känna dig kreativ eller rastlös. Du kan ha svårt att hindra dina idéer och impulser, och det är vanligt att du behöver mindre sömn än vanligt. Manin kan göra att du tappar omdömet och följer impulser utan att tänka på konsekvenserna.

Vad innebär Förstämningssyndrom?

Till förstämningssyndrom räknas unipolära depressioner och olika former av bipolära syndrom där den depressiva fasen oftast är den kliniskt dominerande.

Hur vanligt förekommande är diagnosen bipolär?

Många är symptomfria i flera decennier och mellan sjukdomsperioderna (skoven) fungerar individen vanligtvis normalt. Förloppet påverkas av yttre faktorer som miljö och stress. Mellan 1 och 3 procent av befolkningen drabbas av bipolär sjukdom. Många insjuknar första gången när de är mellan 15 och 30 år.

Hur visar sig affektiva störningar vid schizofreni?

Störningarna kan vara mer maniska eller depressiva beroende på typ. Schizoaffektivt syndrom karakteriseras av maniska episoder eller upprepade depressioner kombinerat med psykotiska episoder utan depression eller mani. Psykotiska symtom inkluderar hallucinationer, vanföreställningar och desorganiserat tal.