:

Hur ska en passepartout?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska en passepartout?
  2. Hur mäter man Ramstorlek tavla?
  3. Måste man ha passepartout?
  4. Kan man ta ut passepartout?
  5. När ska man ha passepartout?
  6. Hur stor ram till A4?
  7. Hur mäter man en tavelram?
  8. Hur mäter man en fotoram?

Hur ska en passepartout?

Hur väljer man rätt storlek på passepartout? – Det finns ingen generell regel här heller, för varje bild är unik i sig. En riktlinje är dock att man ska försöka låta passepartouten vara bredare än ramen, annars blir det bara stökigt och trångt runtom bilden. En passepartout ska öppna upp så man ser bilden ordentligt.

Hur mäter man Ramstorlek tavla?

På lite större ramar brukar måtten istället vara anpassade efter innermåttet på en medföljande passepartout. Ett exempel på detta är IKEA's 40×50 cm ram....Gallerix ramstorlekar.

Ram innermåttI butik
15x21 cmGallerix
18x24 cmGallerix
20x25 cmGallerix
21x29,7 cmGallerix

Måste man ha passepartout?

Det finns inget som säger att man måste ha en passepartout eller ej. Det är helt upp till dig och vilket uttryck du vill att ditt verk ska ha. STORLEK En del föredrar en tunn passepartout, en del en rejält bred. En del bilder kan klä bättre i en tunn passepartout, en del i en bredare.

Kan man ta ut passepartout?

Mäta ut en passepartout Man börjar med att mäta bilden, bredd och höjd, tänk bara på HUR passepartoutkanten skall ligga på din bild, skall den ligga in på bilden, så måste du dra ifrån ca 1 cm på bildmåttet så att det inte uppstår glipor runt.

När ska man ha passepartout?

En riktlinje är dock att man ska försöka låta passepartouten vara bredare än ramen, annars blir det bara stökigt och trångt runtom bilden.

Hur stor ram till A4?

Passepartout till diplom En vanlig ramstorlek för A4-motiv med passepartout är 30x40 cm.

Hur mäter man en tavelram?

Mät mycket noga och mät flera gånger. Utgå alltid från det längsta måttet som du mäter fram. Exempel: Om du mäter fram 76,3 centimeter i bredd på det som du vill rama in, väljer du 76 centimeter och en noggrannhet på +5 millimeter. Du får då en ram med en invändig bredd som är 76,5 centimeter.

Hur mäter man en fotoram?

Du mäter alltid det du vill rama in. Har du en bild med vit kant ( hela pappersmåttet är bild + vit kant) och ej vill rama in den vita kanten mäter du enbart bilden och klipper bort din vita kant. Vill du istället rama in hela pappersmåttet då mäter du hela ditt pappersmått.