:

Hur bred är en Vot?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bred är en Vot?
  2. Vad är voter?
  3. Hur armera kantbalk?
  4. Vad är en kant balk?
  5. Hur tjock är en platta på mark?
  6. Vad är en Vot betong?
  7. I vilken ordning bygger en platta på mark?
  8. Hur mycket armering i kantbalk?
  9. Hur ska man armera?

Hur bred är en Vot?

Votens bredd bestäms av lasterna från vägg och tak. Kontrollera med konstruktör (normalbredd ca 300-400 mm).

Vad är voter?

Vot och kantförstyvning är andra benämningar på kantbalken i en platta på mark.

Hur armera kantbalk?

Man kan armera sin kantbalk med armeringjärn och armeringsnät. Det fungerar även det utmärkt. Man lägger då ner armeringsjärn i botten av kantelementet (U element eller L element är de vanligaste) och sedan låter man armeringsjärnet från betongplattan gå in över kantbalken. Du får därmed en armerad kantbalk.

Vad är en kant balk?

Kantelementen utgör ramen för grunden och i kantelementet gjuts kantbalken. Kantbalken är till för att ta ner husets laster och bär därför i stort sett hela husets stomme. Ytskiktet är gjutet på en spårad cellplast vilket säkerställer en långsiktig vidhäftning och ger en färdigbehandlad sockel. ...

Hur tjock är en platta på mark?

Undergrunden ska vara jämn och hårt packad, till exempel med 150 mm makadam. Vilken typ av isolering man bör använda, och hur tjock, beror lite på markens egenskaper och fukthalt. Man kan räkna med en tjocklek på 180-300 mm. Det viktiga är att plattan är varm och välisolerad och marken kall.

Vad är en Vot betong?

Voter i bottenplatta på mark ger ett positivt bidrag till plattans styvhet, men de kan också ofta medföra problem om plattan ska beläggas med fuktkänsliga ytskikt. Då voten kan ha en tjocklek som är flera gånger större än plattan i övrigt rymmer den mycket fukt som tar lång tid att torka ut.

I vilken ordning bygger en platta på mark?

Det första steget när man bygger platta på mark är att schakta bort matjord ner till grundläggningsdjupet ca 60cm. Schakt för utvändiga VA- och dräneringsledningar. Ledningarna läggs med fall mot dräneringsbrunnen, täcka med fiberduk för att hindra att det tränger in sand. Återfyll med dränerande makadam.

Hur mycket armering i kantbalk?

Det är mer armering som ger mer styrka när du har såpass i tvärsnitt stora kantbalkar. Att öka storlek och betongmängd ger väldigt lite extra jämfört med två järn till. Men antagligen klarar du dig med dina tänkta 2 uppe och 2 nere av 12mm. Det är egentligen marken under och hur jämna belastningar du har som avgör.

Hur ska man armera?

Armering säljs i form av armeringsjärn eller armeringsnät. Armeringsjärnets uppgift är att förstärka betongen vid gjutning och murning. För att förbättra fästet i betongen kan tunna armeringsjärn svetsas samman till armeringsnät. Armeringsnät är bra för att hämma sprickbildning och binda ihop betongen.