:

Hur kollar man benskörhet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kollar man benskörhet?
  2. Vad ska man göra för att få ett starkt skelett?
  3. Vad ska man äta om man har Kalciumbrist?
  4. Hur lång tid tar Bentäthetsmätning?
  5. Hur vet man om man har osteoporos?

Hur kollar man benskörhet?

Den vanligaste metoden att mäta bentäthet är en form av röntgenteknik som kallas DEXA. Vid undersökningen mäts bentätheten på ett eller två ställen på skelettet, till exempel höften eller ländryggen. Sedan jämförs ditt mätvärde med normalvärdet i den åldersgrupp som du tillhör.

Vad ska man göra för att få ett starkt skelett?

Tillskott av mineral och vitamin Det är nödvändigt att du får tillräckligt med kalcium och D-vitamin för att kunna bygga upp ett starkt skelett. I första hand ska du försöka få tillräckligt med kalcium genom maten och D-vitamin genom att vara utomhus under sommarhalvåret.

Vad ska man äta om man har Kalciumbrist?

Kalcium finns i de flesta livsmedel. Allra mest finns i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium.

Hur lång tid tar Bentäthetsmätning?

Mätningen tar 15–30 minuter.

Hur vet man om man har osteoporos?

Symptom. Det är tyvärr svårt att upptäcka benskörhet då det är en så kallad tyst folksjukdom, men det finns vissa varningstecken man borde känna till. Har man ont i ryggen kan det röra sig om benskörhet. Kotorna i ryggen kan pressas samman och skapa en obehaglig ryggvärk som kan upplevas i form av en strålande smärta.