:

Är Takshingel bra?

Innehållsförteckning:

  1. Är Takshingel bra?
  2. Vad är shingel gjort av?
  3. Hur lägger man ett Shingeltak?
  4. Hur lång tid tar det att lägga takpapp?
  5. Hur länge håller ett Shingeltak?
  6. Hur tvättar man ett Shingeltak?
  7. Vad kostar det att lägga Shingeltak?
  8. Hur sätter man på takpapp?
  9. Kan man gå på takpapp?
  10. Hur lång tid tar det att lägga takpannor?

Är Takshingel bra?

Shingel är idag ett relativt populärt val för många husägare när de lägger nytt tak. Med takshingel får man ett kostnadseffektivt takmaterial som har lång livslängd. Dagens typer av shingel brukar dessutom se rätt snygga ut, vilket gör shingeltak tilltalande även ur estetisk synvinkel.

Vad är shingel gjort av?

Shingel är en senare tids takbeläggning när man ska lägga om tak. Även om materialet i stort sett inte har med så kallad underhållsfri takpapp att göra kan man se det som en vidareutveckling av denna. Materialet är en delvis självklistrande, asfaltimpregnerad glasfiberväv, ofta med ett ytskikt av skifferkross.

Hur lägger man ett Shingeltak?

Takshingel kan läggas antingen direkt på kryssfanérskivor eller ovanpå befintlig takpapp. Längs takfoten ska man lägga en remsa ytpapp. Takläggaren börjar med att markera. Först tar han ut mitten på taket och mäter sedan 50 cm, eller motsvarande en halv shingel, åt ena sidan.

Hur lång tid tar det att lägga takpapp?

Att få på papp, krokar, hängrännor mm på taket brukar för en genomsnittlig hemmafixare ta ungefär 2-3 dagar beroende på hur stort och komplicerat taket är. För ett lag av hantverkare tar det i regel 1 dag.

Hur länge håller ett Shingeltak?

En av dem är den låga vikten på cirka fyra kilo per kvadratmeter. Andra fördelar är att shingel kan läggas på platta tak, har en beräknad livslängd på 25-30 år, tillverkas i flera olika färger och att taktäckningen kan läggas på ett undertak som är tillverkat av träplankor och plywood.

Hur tvättar man ett Shingeltak?

Hur rengör jag mitt shingeltak? Använd inte högtrycksspruta! Använd alg- och mossborttagning utan lösningsmedel, samt en mjuk borste.

Vad kostar det att lägga Shingeltak?

Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset omkring 700 kronor per kvadratmeter takyta, inklusive material och arbetstimmar. Det är dock ett snittpris och priset kan variera från allt mellan 5 kronor per kvadrat. Priset varierar från projekt till projekt och påverkas av en rad faktorer.

Hur sätter man på takpapp?

Takpappen ska läggas direkt på råsponten och dels spikas, dels limmas fast. Spikarna överlappas hela tiden av nästa våd, så de kommer inte att synas. På nocken, som du täcker sist, ska en våd klistras fast och sedan täckas vid sidorna av plåtlister.

Kan man gå på takpapp?

Ja, absolut. För det första ska alla tak med en lutning under 45 grader alltid läggas med två skikt.

Hur lång tid tar det att lägga takpannor?

Ett takbyte går ganska fort och med rätt företag som är takläggare så tar det inte mer än 1-2 veckor att lägga om ett tak och därmed inte stöka till det för mycket för husägaren.