:

Är kranvatten bra?

Innehållsförteckning:

  1. Är kranvatten bra?
  2. Kan man dricka kranvatten i Sverige?
  3. Kan man dricka vatten från kranen i toaletten?
  4. Hur får man vatten?
  5. Hur blir råvatten till dricksvatten?

Är kranvatten bra?

Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav. Undersökningar visar att flaskvatten kan ha dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier. Visst kan det hända att även kranvatten tillfälligt innehåller för höga halter av bakterier.

Kan man dricka kranvatten i Sverige?

I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vattnet direkt ur kranen utan att bli sjuka och vi vill inte heller att vattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. Bra dricksvatten är också en förutsättning för att livsmedelsindustrin ska fungera, till exempel bryggerier, mejerier och slakterier.

Kan man dricka vatten från kranen i toaletten?

I Sverige är vattnet som rinner ner i våra toaletter så rent att det går att dricka, medan miljoner människor världen över inte har rent vatten eller toaletter och därmed riskerar att drabbas av olika sjukdomar.

Hur får man vatten?

Grundvatten hämtas ur grävda eller borrade brunnar medan konstgjort grundvatten framställs genom att man låter ytvatten passera ett markgruslager, till exempel en grusås eller rullstensås. Vattnet i sig är alltså inte konstgjort.

Hur blir råvatten till dricksvatten?

Från råvatten till dricksvatten Regn och snö som bildar grundvatten renas på ett naturligt sätt när passerar genom marken. Men det räcker inte för att använda det som dricksvatten. För att säkerställa att vattnet är rent genomgår råvattnet flera olika reningsprocesser i ett reningsverk.