:

Vilken takpapp ska jag välja?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken takpapp ska jag välja?
  2. Vilken Ytpapp?
  3. Vilken papp under Betongpannor?
  4. Vilken takpapp under plåt?
  5. Vilket håll lägger man takpapp?
  6. Kan man lägga Ytpapp direkt på råspont?
  7. Hur underhåller man ett papptak?
  8. Vilken takpapp under plåttak?
  9. Vilken Underlagspapp under Ytpapp?

Vilken takpapp ska jag välja?

Vilken underlagspapp man ska användas bestäms av ytskiktet som ska läggas, hur länga taket ska ligga öppet utan takbeläggning. När det gäller tegeltak behövs en kraftigare underlagspapp som klarar av de Uv-strålar som takpannorna släpper igenom vid soluppgång och solnedgång. är vikten per kvadratmeter.

Vilken Ytpapp?

Vilket som föredras beror på vilken sorts takpapp som används och hur taket är konstruerat. Det ena sättet är att lägga pappen i lodräta våder. Våderna spikas fast med pappspik och de skarvar som uppstår täcks med hjälp av en takpappsremsa. Det här sättet kräver stor noggrannhet i arbetet.

Vilken papp under Betongpannor?

Underlagspapp går att använda under de flesta ytskikt medan underlagsdukar skiljer sig från underlagspapp genom ett större format, som ger snabbare montering och enklare hantering. De fungerar som vattenavledande skikt under överläggsplattor som takpannor, shingel och profilerade plåttak.

Vilken takpapp under plåt?

En bra byggpapp under plåt är en papp som har en stomme av polyesterfilt eller polyesterväv. En YAP 2500 har uppskattningsvis 5 gånger så stor rivhållfasthet som YAM 2000 och 7 gånger så stor brottöjning.

Vilket håll lägger man takpapp?

Underlagspappen läggs alltid horisontalt, alltså längs med taket från gavel till gavel. Ytpappen läggs däremot lodrätt. Det skulle annars vara logiskt att alltid lägga takpapp vågrätt och att börja vid takfoten.

Kan man lägga Ytpapp direkt på råspont?

Takpappen ska läggas direkt på råsponten och dels spikas, dels limmas fast. Spikarna överlappas hela tiden av nästa våd, så de kommer inte att synas. På nocken, som du täcker sist, ska en våd klistras fast och sedan täckas vid sidorna av plåtlister.

Hur underhåller man ett papptak?

10-15 år efter att du lagt ditt takpapp bör du börja underhålla med Mataki Takmassa. En enda strykning räcker för att ditt tak ska fungera bra i flera år till. Även ett takpapp som börjat bli gammalt och uttorkat kan få ett nytt liv. Då bör du först behandla taket med Mataki Asfaltprimer.

Vilken takpapp under plåttak?

En bra byggpapp under plåt är en papp som har en stomme av polyesterfilt eller polyesterväv. En YAP 2500 har uppskattningsvis 5 gånger så stor rivhållfasthet som YAM 2000 och 7 gånger så stor brottöjning. ... Idag finns på marknaden flera särskilt framtagna sorter av underlagstäckningar för att användas under plan plåt.

Vilken Underlagspapp under Ytpapp?

Underlagspappen läggs alltid horisontalt, alltså längs med taket från gavel till gavel. Ytpappen läggs däremot lodrätt. Det skulle annars vara logiskt att alltid lägga takpapp vågrätt och att börja vid takfoten. ... Underlagspappen läggs från gavel till gavel och ytpappen läggs från takås till takfot.