:

Hur nyttigt är Sötströ?

Innehållsförteckning:

  1. Hur nyttigt är Sötströ?
  2. Hur bra är Kokossocker?
  3. Är Palmsocker nyttigt?
  4. Är maltitol bra?
  5. Är Sötströ och Stevia samma sak?
  6. Varför Sötströ?
  7. Är kokossocker raffinerat?
  8. Är Fibersirap farligt?
  9. Vad kan man använda istället för Palmsocker?
  10. Kan diabetiker äta Agavesirap?

Hur nyttigt är Sötströ?

Enligt dietisten Sofia Antonsson är de främsta fördelarna med steviolglykosider att det är kalorifritt och till skillnad från andra sötningsmedel inte påverkar blodsockret. Dessutom är det skonsamt för tänderna och har visat sig vara ett bra alternativ för personer med känslig mage.

Hur bra är Kokossocker?

Kokossocker utvinns ur kokospalmens blommor. Det innehåller nästan lika mycket energi som vanligt socker men påverkar blodsockret i mindre grad. Däremot innehåller det betydligt mer fruktos än vitt socker. Fruktos är en sockerart man bör undvika att få i sig för mycket av eftersom det kan vara skadligt för levern.

Är Palmsocker nyttigt?

Palmsocker utvinns från kokosnötsträd, är alltså helt naturligt och innehåller mineraler och vitaminer. Men innehåller också mycket fruktos och är inget bättre alternativ än vanligt socker.

Är maltitol bra?

Maltitol är inte ett bra val för personer som äter LCHF. Omkring 50 procent av den här sötningen absorberas i tunntarmen samt höjer blodsocker och insulinnivåer, speciellt hos personer med diabetes eller prediabetes. Den ger också 2/3 av energin i socker, vilket är betydligt mer än de flesta lågkolhydratsötningarna.

Är Sötströ och Stevia samma sak?

Sötströ hette tidigare Stevia Strö och är ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Livsmedelsverket tvingade ICA till namnbytet p.g.a. att det egentligen heter steviolglykosid. Sötströ ser ut och smakar som strösocker och doseras på samma sätt eller något mindre.

Varför Sötströ?

Sötströ, tidigare kallat Stevia strö är en blanding mellan två olika sötningsmedel, Erytritol och Steviolglykosider. Används vanligen inom bakning men användingsområdena kan vara flera. Då Sötströ påverkar inte blodsockret och därför är det vanligt att det används för LCHF:are som inte vill ha ojämna blodsocker nivåer.

Är kokossocker raffinerat?

Men det är bra mycket bättre och naturligare än vanligt raffinerat socker och kemiska sötningsmedel. ... GI värdet för kokossocker ligger på ca 35 mot ett GI värde på ca 97 för vanligt raffinerat socker. Detta innebär alltså att ett kokossocker inte höjer blodsockret lika mycket som ett vanligt raffinerat socker gör.

Är Fibersirap farligt?

Fibersirap har en god söt smak som liknar vanlig sirap men har ett långt mycket lägre GI än sirap/socker. Men likt sockeralkoholerna så har fibersirap och inulin en laxerande effekt och kan skapa mycket gaser i magen. Och denna typ av kostfiber saknar klartecken för att ha de hälsoeffekter som vanliga fibrer har.

Vad kan man använda istället för Palmsocker?

När det står palmsocker i ett recept kan du förstås använda vanligt socker.

Kan diabetiker äta Agavesirap?

Ett av dessa kallas agave, vilket är ett sötningsmedel som finns i 'hälso-livsmedel'. Det påstås vara naturlig, och marknadsförs som ett sötningsmedel som inte höjer blodsockret och därför är diabetikervänligt.