:

Hur bokföra en kortfristig skuld?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra en kortfristig skuld?
  2. Vad ingår i skatteskulder?
  3. Vad är konto 2417?
  4. Vad ingår i övriga skulder i årsredovisningen?
  5. Vad ska ingår i skatteskulder i årsredovisningen?

Hur bokföra en kortfristig skuld?

I baskontoplanen bokförs kortfristiga skulder i kontogrupp 24 till 29 eller som varuinköp i kontogrupp 40. En kortfristig skuld skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att ett utflöde av ekonomiska fördelar kommer att uppstå om skuldens monetära värde kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Vad ingår i skatteskulder?

Kortfristiga skulder är skulder som ska betalas inom ett år. Vanliga kortfristiga skulder är leverantörsskulder, skatteskulder, moms och interimsskulder. Långfristiga skulder är skulder som förfaller först efter ett år. Exempel på långfristiga skulder är långfristiga lån och checkräkningskredit.

Vad är konto 2417?

2417 Kortfristig del av långfristiga skulder 2022 I BAS-kontoplanen har varje affärshändelse ett eget kontonummer. Genom att kontoplanen är decimalklassificerad är det lätt att hitta rätt, både för den som gör bokföringen manuellt och med hjälp av dator.

Vad ingår i övriga skulder i årsredovisningen?

Rubrikerna Eget kapital samt Ställda säkerheter och Ansvarsförbindelser redovisas på samma sätt som ovan. Skulderna redovisas däremot endast i posterna Obeskattade reserver, Avsättningar, Långfristiga skulder och Kortfristiga skulder. Exempelvis ingår leverantörsskulder i posten Kortfristiga skulder.

Vad ska ingår i skatteskulder i årsredovisningen?

Dock kan det ändå hända att man hamnar på minus, och om saldot på skattekontot är negativt på bokslutsdagen får man också ett negativt saldo (kredit) på konto 1630, d.v.s. en negativ fordring. Detta är egentligen en skatteskuld och ska alltså flyttas över till skuldsidan i balansräkningen, under posten Skatteskulder.