:

Vilken svår vitaminbrist kan ge oss rakitis engelska sjukan?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken svår vitaminbrist kan ge oss rakitis engelska sjukan?
  2. Hur behandlas rakit?
  3. När var engelska sjukan?
  4. Vad är det engelska sjukan?
  5. Vad behöver kroppen för att ta upp D-vitamin?
  6. Vad beror rakit på?
  7. Hur får man rakit?
  8. När härjade engelska sjukan i Sverige?
  9. Kan man bota rakit?

Vilken svår vitaminbrist kan ge oss rakitis engelska sjukan?

Uttalad D-vitaminbrist orsakar exempelvis urkalkning av skelettet, vilket leder till osteomalaci hos vuxna och rakit (engelska sjukan) hos barn. Vitamin D är en fettlöslig molekyl som förekommer i två former: D3 (kolekalciferol) och D2 (ergokalciferol).

Hur behandlas rakit?

Vid sjukdomen förloras fosfat via urinen och aktiveringen av D-vitamin i njurarna blockeras. X-kromosombunden hypofosfatemisk rakit behandlas med tillskott av fosfat och aktivt D-vitamin. Behandlingens effekt och njurarnas funktion behöver undersökas flera gånger per år. Det är viktigt med förebyggande tandvård.

När var engelska sjukan?

ENGELSKA SJUKAN Rakit eller engelska sjukan var känd i Sverige i mitten på 1700-talet. Enligt Nils Rosén von Rosensteins »Underrät- telser» [1] »har den först yppat sig uti England . . .

Vad är det engelska sjukan?

Rakit (rakitis), eller engelska sjukan, är en bristsjukdom som främst drabbar barn och som orsakas av för lite D-vitamin. Det leder till ett mjukt och missformat skelett. I Sverige förekommer engelska sjukan mest i samband med lever- eller tarmsjukdomar, även njursjuka barn kan påvisa detta.

Vad behöver kroppen för att ta upp D-vitamin?

D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid. Det hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Det går också att få i sig D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Hur länge en person behöver vara i solen för att D-vitamin ska bildas beror på pigmentering.

Vad beror rakit på?

Rakit

  • Definition. Rakit, kallades tidigare engelska sjukan, beror på bristande mineralisering av det växande skelettet, till följd av för lågt intag av kalk, vitamin D eller för liten exponering för solljus. ...
  • Symtom och diagnos. Vid rakit blir de skelettdelar som påverkas mjuka och ojämna. ...
  • Behandling. ...
  • Referenser.

Hur får man rakit?

Rakit, kallades tidigare engelska sjukan, beror på bristande mineralisering av det växande skelettet, till följd av för lågt intag av kalk, vitamin D eller för liten exponering för solljus. Rakit är numera ovanligt i Sverige eftersom alla barn rekommenderas vitamin D-profylax i form av D-droppar.

När härjade engelska sjukan i Sverige?

Första vågen av pandemin kom under sommaren 2009 och följdes av en andra våg under den tidiga hösten.

Kan man bota rakit?

text: Karl Michaëlsson, professor, Institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet. Under 1920-talet konstaterades att torskleverolja kunde bota och förebygga rakit. Tio år senare initierades AD-berikning av margarin och skummjölk i Sverige, ett initiativ som andra länder senare tog efter.