:

Är det farligt att ta lustgas när man är gravid?

Innehållsförteckning:

  1. Är det farligt att ta lustgas när man är gravid?
  2. Vilken bedövning är bäst vid förlossning?
  3. Vad gör lustgas förlossning?
  4. Vad händer med hjärnan när man tar lustgas?
  5. Hur drar man lustgas?
  6. Vilka smärtstillande kan man ta vid förlossning?

Är det farligt att ta lustgas när man är gravid?

En stor mängd data från gravida kvinnor som utsätts för en enstaka administrering av lustgas under 1:a trimestern (mer än 1000 exponerade utfall) visar inte på någon risk för missbildning. Dessutom har ingen fetal eller neonatal toxicitet särskilt associerats med exponering av lustgas under graviditet.

Vilken bedövning är bäst vid förlossning?

Smärtlindring under förlossningen

  • Bäckenbottenbedövning, PDB. Bäckenbottenbedövning kan användas mot slutet av förlossningen. ...
  • Livmoderhalsbedövning, PCB. ...
  • Lustgas. ...
  • Massage som smärtlindring vid förlossning. ...
  • Ryggbedövning. ...
  • Smärta under förlossningen. ...
  • Sterila kvaddlar. ...
  • Tens.

Vad gör lustgas förlossning?

Lustgas (N2O) är en vanligt förekommande form av smärtlindring (analgesi) vid förlossning. Lustgas är lätt att administrera, tas snabbt upp genom inandning och genom att stoppa tillförseln av gas kan behandlingen avbrytas utan kvardröjande effekter.

Vad händer med hjärnan när man tar lustgas?

Lustgas är ett läkemedel som du andas in genom en mask. Gasen påverkar hjärnan så att du slappnar av och inte upplever smärtan lika starkt. Det är mycket vanligt att använda lustgas under en förlossning. Det varierar från person till person hur mycket man tycker att metoden hjälper.

Hur drar man lustgas?

När du får en värk andas du i en mask eller genom ett rör som du själv håller i. Det bästa är att börja andas in lustgas så tidigt som möjligt vid varje värk. Lustgasens effekt är lite fördröjd och därför är det bra att du andas in i god tid. Andas med långa djupa andetag i masken under värken.

Vilka smärtstillande kan man ta vid förlossning?

Du kan ta värktabletter med paracetamol. Du kan också få en morfinspruta om du har mycket ont. Senare under förlossningen när smärtan blir intensivare är det vanligt att lindra med läkemedel som lustgas eller ryggbedövning. En del vill ha mycket smärtlindring med läkemedel under hela förlossningen.