:

Vad är plantar fasciit på svenska?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är plantar fasciit på svenska?
  2. Är plantar fasciit och hälsporre samma sak?
  3. Hur känns plantar fasciit?
  4. Hur blir man av med hälsporre?
  5. Vad heter senan under foten?
  6. Kan man massera bort hälsporre?

Vad är plantar fasciit på svenska?

Hälsporre, eller plantar fasciit som det egentligen heter, är en av de absolut vanligaste skadorna i foten. Skadan drabbar det senstråk som löper under hälen fram till framfoten och tårna. Skadan uppstår som en följdreaktion på överbelastning av senstråket.

Är plantar fasciit och hälsporre samma sak?

Det är som om någon lagt glas på golvet och en skärva skär in i foten vid hälen. Då har du har troligen drabbats av plantar fasciit, som inte alls är samma sak som hälsporre, men som ändå kan vara riktigt besvärligt att bli av med och som kan leda till nämnda sporre om du inte sköter dig.

Hur känns plantar fasciit?

Hälsporre ger symtom i form av en skarp smärta under hälen eller på insidan av hälen när du står eller går. Smärtan brukar vara värst på morgonen när du tar de första stegen, eller när du reser dig efter att ha suttit en längre stund. Smärtan kan också triggas efter en längre stund i stående ställning.

Hur blir man av med hälsporre?

Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Du kan prova stötdämpande inlägg som kan köpas i skoaffärer, sportbutiker och apotek. Det är viktigt att du avlastar foten när du har börjat få ont under hälen. Du bör vila från framför allt löpning och promenader tills du inte längre har ont.

Vad heter senan under foten?

Smärtan sitter vid insidan av hälen och då speciellt när du går eller står. Smärtan blir ofta mindre efter att du har gått en stund, men inte alltid. Jag kommer att hänvisa till senan och menar då plantarsenan som den kallas (plantarfascian). Vilket fritt översatt betyder fotsulans sena.

Kan man massera bort hälsporre?

Börja med små rörelser och massera nära hälen. Sedan går du in mot mitten av foten för att avsluta med att rulla golfbollen hela vägen fram till tårna. Hitta de ömma punkterna och stanna gärna till där och lägg lite extra tryck tills smärtan släpper något.