:

Vad får man mässling av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad får man mässling av?
  2. Var är mässling vanligt?
  3. Hur vet man om man har mässling?
  4. Vad kan mässling leda till?
  5. Vad ingår i vaccinationsprogrammet?
  6. Kan man dö av mässlingen?
  7. Hur många har dött av mässlingen?

Vad får man mässling av?

Mässling orsakas av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol).

Var är mässling vanligt?

Förr var sjukdomen mycket vanlig i Sverige. Mässling är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom. Globalt drabbas ungefär 20 miljoner människor om året av mässling, främst i utvecklingsländer i Afrika och Asien.

Hur vet man om man har mässling?

Du har antikroppar mot mässling om du är immun efter att ha vaccinerat dig eller om du har haft sjukdomen. Det går att kontrollera med ett blodprov, men det finns oftast ingen anledning att göra det. Är du osäker så ges vaccin.

Vad kan mässling leda till?

Det är ganska vanligt med följdsjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation i samband med mässling. Mässling kan också leda till en allvarlig inflammation i hjärnan, men det är mer ovanligt. En hjärninflammation kan ge skador som inte försvinner. Ungefär som får mässling avlider.

Vad ingår i vaccinationsprogrammet?

Inom barnhälsovård och elevhälsa erbjuds barn och ungdomar vaccinationer som ger skydd mot elva sjukdomar: rotavirusinfektion, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, allvarlig sjukdom orsakad av pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus (HPV ...

Kan man dö av mässlingen?

Enligt WHO inträffar 95 procent av alla dödsfall i mässling i låginkomstländer, främst i Afrika och Asien. Under 2018 dog uppemot 140 000 människor av mässling vilket är en stor minskning sedan år 2000 då siffran var 651 600 döda.

Hur många har dött av mässlingen?

Under 2018 dog uppemot 140 000 människor av mässling vilket är en stor minskning sedan år 2000 då siffran var 651 600 döda. Framgången kan förklaras av en kraftig ökning av antalet barn som får vaccin vid ett års ålder. 2014 vaccinerades 85 procent av världens barn mot mässling.