:

Var trivs lodjur?

Innehållsförteckning:

  1. Var trivs lodjur?
  2. Hur ser ett lodjur ut?
  3. Är lodjur?
  4. Hur många ungar får ett lodjur?
  5. Hur stort är lodjurets revir?

Var trivs lodjur?

Lodjuret är ett ensamlevande skogsdjur som trivs särskilt bra i bergig och brant terräng. De håller revir, som de försvarar mot andra lodjur. Reviret ”doftas in” med urinmarkeringar.

Hur ser ett lodjur ut?

Lodjuret har en kort kropp med långa ben och stora tassar. Bakbenen är längre än frambenen vilket gör att lodjurets rygg lutar. ... Under sommaren är lodjurets päls slät och kan variera mellan gulbrun och rödbrun, de flesta lodjur har även svarta fläckar i pälsen. Vinterpälsen är mycket tjock och har en ljusare grå färg.

Är lodjur?

Lodjuret är Sverige och Nordens enda vilda kattdjur. Med sin korta svans och sina tofsar på öronen smyger den omkring i våra skogar. ... I norra Sverige utgörs basfödan av ren medan vanligaste bytet längre söderut är rådjur. Lodjur kan även äta harar, bävrar och mindre älgar.

Hur många ungar får ett lodjur?

För honorna är därför det allt överskuggande att ha hemområden med gott om bytesdjur. Lodjuret har sin parningsperiod i mars och ungarna föds i maj-juni. Antalet ungar varierar vanligen mellan 1 och 3, i sällsynta fall 4. Ungarna följer modern i ungefär 8-10 månader.

Hur stort är lodjurets revir?

 km²Vuxen, Jaktområde Eurasian lynx/Size of territory