:

Vad kan det hjälper mot nästäppa?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan det hjälper mot nästäppa?
  2. Kan man bota rinit?
  3. Är det farligt att använda nässpray när man är gravid?
  4. Vad är kronisk rinit?
  5. Vad kan man göra åt kronisk rinit?

Vad kan det hjälper mot nästäppa?

När du är täppt i näsan, det vill säga att du har nästäppa, innebär det att du har svårt att andas genom näsan vilket beror på att slemhinnorna i näsan har svullnat upp. Vid snuva har det samlats mer snor i näsan än vad det brukar göra och snoret kan se olika ut. Det kan också kännas tjockt eller tunt och rinnigt.

Kan man bota rinit?

Du bör även undvika det som utlöser besvären. Det finns en fara med ”vanlig” nässpray eftersom den inom några dagar kan förvärra nästäppan. Akut rinit orsakad av virusinfektion brukar gå över av sig själv på en vecka, vid behov kan du använda smärtstillande och näskortisonspray.

Är det farligt att använda nässpray när man är gravid?

Det är vanligt att bli täppt i näsan under graviditet. Vid besvärande nästäppa kan du använda avsvällande nässprej, till exempel Nezeril eller Nasin. Använd inte avsvällande nässprej mer än tio dagar i rad. Längre tids användning ökar risken för nästäppa när du slutar med sprejen.

Vad är kronisk rinit?

Vid kronisk inflammation i näsans slemhinna, rinit, är en ökad svullnad av slemhinnan och upp- levelsen av nästäppa det vanligaste symptomet och det som många patienter upplever som värst (4).

Vad kan man göra åt kronisk rinit?

Behandling av kronisk rinit

  1. Patienter med icke-allergisk rinit har i allmänhet mindre effekt av läkemedelsbehandling än de med allergisk rinit.
  2. Om det finns irritativa faktorer såsom rök, exponering för vissa kemikalier med flera bör dessa elimineras.
BE