:

Hur lång tid tar det att bli beroende?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att bli beroende?
  2. Hur utvecklas ett beroende?
  3. Kan man bli av med ett beroende?
  4. Hur kan vägen in i ett beroende se ut?
  5. Vad är Substanssyndrom?

Hur lång tid tar det att bli beroende?

I dag är det oklart om hjärnan kan återhämta sig helt från en beroendesjukdom. Genom forskning vet man att chansen till ett drog/alkohol-fritt liv ökar om man kan hålla sig drogfri/nykter i 5-7 år. Flertalet, ca 80 procent, återfaller dock inom ett år. I dag saknas det fullgod behandling för beroendesjukdomar.

Hur utvecklas ett beroende?

Hur uppstår ett beroende? När du tar en beroendeframkallande substans aktiveras hjärnans belöningssystem och dopamin frisätts, vilket ger en känsla av eufori. Ett långvarigt bruk gör dock att hjärnan förändras och ett beroende uppstår.

Kan man bli av med ett beroende?

Beroende innebär en kronisk förändring i hjärnan och är därför svårt att bota. Däremot kan man genom behandling lära sig att leva med sjukdomen. Genom att bli ”nykter alkoholist” eller ”spelfri spelare” tar den drabbade ansvar för att både hen själv och omgivningen ska få ett bättre liv.

Hur kan vägen in i ett beroende se ut?

Det enda sättet att få effekt är att tillföra mer alkohol eller droger. Men även belöningseffekten av alkohol och droger avtar successivt. Ruset ger inte längre några kickar, utan gör bara att vi mår normalt. När vi inte är påverkade mår vi sämre än normalt med högre oros- och stressnivå.

Vad är Substanssyndrom?

I DSM-5 begreppen missbruk och beroende avskaffas. De ersätts av ett nytt och gemensamt begrepp Substanssyndrom oavsett vilken substans det handlar om. Man lagt till som kriterium sug/begär (craving).