:

Hur kom man på tandborsten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom man på tandborsten?
  2. Kan man äta direkt efter tandborstning?
  3. Hur ska man borsta tänderna med eltandborste?
  4. När började man borsta tänderna med tandkräm?
  5. Vad gjorde man innan tandborste?
  6. Hur mycket tandkräm ska man ha på tandborsten?
  7. Varför ska man inte borsta tänderna direkt efter maten?
  8. Hur länge ska man vänta med att borsta tänderna efter att man ätit?
  9. Hur ska man borsta tänderna med tandställning?
  10. Hur länge ska man borsta tänderna med eltandborste?

Hur kom man på tandborsten?

Babylonier, egyptier rengjorde tänderna genom att gnida dem mot en träbit redan omkring 3 500 år f.Kr. Den första kända tandborsten tillverkades i Kina år 1498 och hade handtag av ben eller bambu och borst av hår från svin. År 1560 kom tandborsten till Frankrike och svinhår ersattes med hästhår eller fjädrar.

Kan man äta direkt efter tandborstning?

Skölj inte munnen med vatten efteråt. På det sättet kan du öka fluorskyddet mellan tänderna, på ytor som annars är svåra att komma åt. Vänta med att äta och dricka något under minst trettio minuter efter tandborstningen. För de flesta räcker det att använda tandkräm med fluor två gånger om dagen.

Hur ska man borsta tänderna med eltandborste?

Börja med att gå över bitytorna i överkäken, ta sedan yttersidan av tänderna, för att till sist borsta insidan. Gör samma sak i underkäken. När du borstar, låt eltandborsten vila i 45 graders vinkel med lätt hand mot varje tand i ca fyra sekunder.

När började man borsta tänderna med tandkräm?

1938 kom de första tandborstarna med nylonborst i USA men det dröjde till efter kriget innan de började synas i Europa. 1948 kom tandborstar med både borst och skaft av plast.

Vad gjorde man innan tandborste?

Sumererna använde tandpetare redan på 3000-talet f.Kr. I Indien, på 500-talet f.Kr., rengjorde man tänderna med en gren, vars fibrer skilts från varandra i ena änden, så att de bildade en slags borste. På samma sätt gjorde man inom det arabiska kulturområdet, där man använde sig av en gren från arraksträdet – en siwak.

Hur mycket tandkräm ska man ha på tandborsten?

Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke. Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag. Spotta ut tandkrämen, men undvik att skölja munnen eller dricka något efteråt.

Varför ska man inte borsta tänderna direkt efter maten?

Vi vet att många hellre vill borsta efter morgonmålet, men det bör du sluta med. Det är nämligen så att syrlig mat, t. ex. juice och frukt, inne håller ett surt pH-värde som fräter på tänderna och luckrar upp emaljen.

Hur länge ska man vänta med att borsta tänderna efter att man ätit?

Drick mjölk till maten och vatten mellan måltiderna när du är törstig. Undvik borsta tänderna direkt efter att du har ätit eller druckit något surt, eller kräkts. Vänta en timme alternativt skölj munnen med vatten. När du dricker sura drycker, gör det snabbt på en gång och skölj sen munnen med vatten efteråt.

Hur ska man borsta tänderna med tandställning?

Rengör tänderna extra noga

  1. Borsta tänderna efter varje gång du har ätit för att få bort de matrester som fastnat.
  2. Använd tvåradig tandborste eller eltandborste med speciellt borsthuvud för tandställning.
  3. Gör rent mellan tänderna samt vid tandställningens bågar och fästen med mindre mellanrumsbortsar.

Hur länge ska man borsta tänderna med eltandborste?

Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke. Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag.