:

När bokförs koncernbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. När bokförs koncernbidrag?
  2. När ska koncernbidrag betalas?
  3. När uppstår ett koncernförhållande mellan aktiebolag?
  4. Vad menas med koncernbidrag?
  5. Var redovisas koncernbidrag?
  6. Hur fungerar koncernbidrag?

När bokförs koncernbidrag?

En redovisningsenhet bokför lämnade och erhållna koncernbidrag i samband med bokslutet när styrelsen för moderföretaget i en koncern har beslutat att överföra medel mellan två koncernföretag för att utjämna det skattemässiga resultatet mellan koncernföretagen.

När ska koncernbidrag betalas?

Villkoret innebär att ett företag med kalenderår som räkenskapsår måste ha förvärvat dotterföretaget senast den 31 december föregående år för att ett koncernbidrag ska kunna ges med rättslig verkan.

När uppstår ett koncernförhållande mellan aktiebolag?

En koncern uppstår i normalfallet när ett moderbolag innehar mer än 50 % av rösterna i dotterbolaget antingen direkt eller indirekt. Ett koncernförhållande kan bara uppstå mellan juridiska personer.

Vad menas med koncernbidrag?

Koncernbidrag är en inkomstöverföring mellan företag inom en koncern. Bestämmelser om koncernbidrag finns uteslutande i skattelagstiftningen. Inom associationsrätten utgör överföringarna mellan koncernföretag antingen vinstutdelning eller aktieägartillskott.

Var redovisas koncernbidrag?

Om koncernbidrag överförts mellan bolag inom koncernen ska dessa elimineras. Koncernbidrag redovisas oftast som bokslutsdisposition över resultaträkningen. Ett koncernbidrag som ett moderföretag lämnar till ett dotterföretag får också enligt K3-reglerna, redovisas som en ökning av andelens redovisade värde.

Hur fungerar koncernbidrag?

Reglerna innebär att givande företag inom koncernen gör en värdeöverföring till mottagande företag i koncernen. Givaren får göra avdrag för bidraget samtidigt som mottagaren ska ta upp bidraget till beskattning. Koncernbidraget är med andra ord en ren inkomstöverföring mellan koncernföretag.