:

Vad gör man om någon får ett astmaanfall?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man om någon får ett astmaanfall?
  2. Hur får man diagnosen astma?
  3. Vad händer om man går med obehandlad astma?
  4. Kan man svimma av astma?
  5. Kan man mäta astma?
  6. Hur testar man om man har astma?
  7. Vad är det som orsakar astma?

Vad gör man om någon får ett astmaanfall?

Ring 112

  1. Om anfallet inte går över på några minuter.
  2. Om mediciner inte hjälper.
  3. Om personen inte har några mediciner med sig.

Hur får man diagnosen astma?

Misstanke om astma baseras på patientens symtom. När läkaren lyssnar på patientens lungor, kan han eller hon upptäcka pipande ljud som tyder på astma. De undersökningar som görs varierar beroende på patientens ålder. Vid behov görs flera olika blåstester innan astmadiagnosen säkerställs.

Vad händer om man går med obehandlad astma?

- Att gå med obehandlad astma kan i längden leda till att luftvägarna permanent blir trängre, säger astma- och allergispecialisten Göran Zetterberg. Känner du att det ibland är svårt att få luft när du anstränger dig hårt?

Kan man svimma av astma?

Christer lever med svår astma Till en början hjälpte behandlingen, men i mitten på 90-talet hände något och han blev snabbt sämre. Trots full medicinering var Christer trött, orkeslös och han fick flera allvarliga astmaattacker som ibland ledde till så svår syrebrist att han svimmade.

Kan man mäta astma?

PEF-mätning PEF-mätningar görs framför allt när läkaren misstänker att du har astma eller för att följa hur din behandling fungerar. Det går till så att du blåser så kraftigt som möjligt i ett rör. Röret leder till en mätare som registrerar luftflödet. Du får då fram ett så kallat PEF-värde.

Hur testar man om man har astma?

Ofta görs ett allergitest, en lungfunktionsundersökning (spirometri) samt en mätning av kväveoxidhalten i utandningsluften alternativt ett ansträngningstest. Ibland behöver man också göra mer avancerade undersökningar för att ställa diagnosen astma.

Vad är det som orsakar astma?

Astmaanfall kan utlösas av allergener, men också av så kallade irritanter som finns i miljön. Det är ämnen som irriterar luftrören som exempelvis tobaksrök, bilavgaser och starka dofter. Ansträngning och kyla kan också bidra till ett astmaanfall.