:

Vad är ovillkorade aktieägartillskott?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ovillkorade aktieägartillskott?
  2. Hur behandlas ett villkorat aktieägartillskott?
  3. Vad innebär en omvandling till aktieägartillskott?
  4. Vad innebär återbetalning av ett villkorat tillskott?
  5. Vad skall man bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13?

Vad är ovillkorade aktieägartillskott?

Ett ovillkorat aktieägartillskott görs av en eller flera aktieägare genom att tillföra kapital utan att sätta upp något villkor mot övriga aktieägare om att få pengarna tillbaka. ... Därför ses det också som ett definitivt och bestående tillskott till aktiebolaget och läggs till anskaffningsvärdet för aktierna i bolaget.

Hur behandlas ett villkorat aktieägartillskott?

  • Återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott behandlas normalt som återbetalning av ett lån vid beskattningen, oavsett om det sker till tillskottsgivaren eller till någon som övertagit tillskottsgivarens rätt till återbetalning.

Vad innebär en omvandling till aktieägartillskott?

  • Omvandling till aktieägartillskott För det mottagande bolaget innebär en omvandling av en fordran till ett villkorat- eller ovillkorat tillskott att dess balansräkning förstärks, eftersom bolagets motsvarande skuld faller bort.

Vad innebär återbetalning av ett villkorat tillskott?

  • Återbetalning av ett villkorat tillskott. När aktiebolaget betalar tillbaka ett villkorat aktieägartillskott behandlas återbetalningen civilrättsligt som vinstutdelning. Det innebär att återbetalning bara kan ske om borgenärsskyddsreglerna i aktiebolagslagen är uppfyllda.

Vad skall man bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13?

  • Lämnade aktieägartillskott skall bokföras som en ökning av det bokförda värdet för andelarna i det ägda aktiebolaget. Erhållna aktieägartillskott skall bokföras mot det egna kapitalet i ett aktiebolag. Man brukar bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13 och erhållna aktieägartillskott i kontogrupp 20.