:

Hur bokförs årets vinst?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokförs årets vinst?
  2. Hur bokförs skattekostnad?
  3. Hur bokförs en förlust?
  4. Hur bokförs årets resultat?
  5. Varför bokförs årets skatt?

Hur bokförs årets vinst?

När du har bokfört alla bokslutshändelser ska du bokföra årets vinst/förlust på konto [8999] och konto [2019], Årets resultat. Använder du ett program framgår det beräknade resultatet av resultatrapporten. Årets vinst [8999] bokförs mot konto [2019], Årets resultat.

Hur bokförs skattekostnad?

Den beräknade inkomstskatten för ett inkomstår bokförs som en skattekostnad i kontogrupp 89 och som en skatteskuld i kontogrupp 25. Om det beräknade skattemässiga resultatet är en förlust bokförs en uppskjuten skattefordran i kontogrupp 13 och en negativ kostnad i kontogrupp 89 om det är tillåtet.

Hur bokförs en förlust?

  • en förlust bokförs genom att ett konto i kontogrupp 89 krediteras och att ett eller flera konton i kontogrupp 20 debiteras. I en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag bokförs resultatdispositionen normalt i samband med det att årets resultat bokförs genom att resultatet fördelas

Hur bokförs årets resultat?

  • Årets resultat bokförs som en sista verifikation under bokslutsarbetet efter det att resultatet har beräknats utifrån resultaträkningen eller balansräkningen. Ett resultat som innebär en vinst bokförs genom att ett konto i kontogrupp 89 debiteras och att ett eller flera konton i kontogrupp 20 krediteras.

Varför bokförs årets skatt?

  • Årets skatt bokförs enbart i juridiska personer som är egna skattesubjekt såsom aktiebolag och ekonomiska föreningar. I enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag bokförs inte årets skatt eftersom dessa företagsformer inte är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt.